Политиките на ЕС в областта на климата могат да бъдат забавени в бъдеще след промяна в дясно по време на изборите

Медиите продължават да отразяват резултатите от изборите в ЕС. Ройтерс съобщава, че според предварителните резултати центристките партии продължават да имат мнозинство в Европейския парламент, но с "печалби за десните и крайно десните партии, които са скептични към пакета от екологични политики на ЕС "Зелена сделка", и със сериозни загуби за зелените партии".

Информационният бюлетин отбелязва, че "един по-дясно ориентиран Европейски парламент ще затрудни приемането на амбициозни политики на ЕС в областта на климата".

Цитира се Бас Ейкхаут, ръководител на групата на Зелените, който казва: "Не мисля, че ще се откажем от политиките (за климата). Но смятам, че ще бъде по-сложно да се пристъпва към нови политики".

Ройтерс продължава: "Мерките на ЕС в областта на климата през следващите пет години ще зависят от бъдещата Европейска комисия, която отговаря за предлагането на закони на ЕС. Но новоизбраният Европейски парламент ще има право на глас по всяка нова зелена политика."

The Guardian съобщава, че Зелените са загубили около една четвърт от местата си. Вестникът пише, че европейската крайна десница "в повечето случаи се е обединила в противопоставянето си на "зелената сделка", но че поддръжниците на тези партии "като цяло приемат науката за изменението на климата и гласуват въз основа на другите им политически позиции". Той продължава: "Анализаторите твърдят, че е малко вероятно крайно десните партии да провалят политиките на "Зеления курс", въведени през последните пет години, но могат да отслабят подкрепата за привеждане на политиките на континента в съответствие с това, което според учените е необходимо, за да се спре затоплянето на планетата с 1,5C (2,7F) над прединдустриалните нива."

Асошиейтед прес съобщава, че групата на Зелените е изместена от четвърто на шесто място, като добавя, че "повечето от местата, спечелени от крайно десни партии, са за сметка на зелените партии". Той продължава: "Най-големите загуби за зелените и либералите дойдоха от Франция и Германия - традиционни крепости на природозащитниците."

The Washington Post пише, че зелените партии са "изправени пред отпора на избирателите, уморени от разходите за борба с изменението на климата, и на политическите центристи, които са на власт в ядрото на Европа".

Nature цитира експерти, които казват, че не смятат, че Зелената сделка ще бъде изоставена. Daily Telegraph пък пише, че Европа е "обърнала гръб на нетната нула и е прегърнала десницата".

Отделно от това Associated Press пише, че "звездата в зашеметяващата изборна нощ беше партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен, която доминираше във френските проучвания до такава степен, че [френският президент Еманюел] Макрон незабавно разпусна националния парламент и призова за нови избори, които да започнат по-късно този месец".

Информационният сайт нарича решението на Макрон "огромен политически риск", като отбелязва, че партията "Национален рали" е спечелила около два пъти повече гласове от центристката партия на Макрон на европейските избори.

На друго място "Политико" пише, че "новопоявилата се десница" иска да отмени забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2035 г., която в момента представлява "централен стълб на плана "Зелена сделка" за намаляване на емисиите на парникови газове по европейските пътища". BusinessGreen съобщава, че цените на въглеродните емисии в ЕС са се понижили в резултат на резултатите от изборите. 

А в Conversation Хесус Паломар и Багет - професор в университета в Барселона - пише, че "макар подкрепата за крайната десница да нараства сред по-младите поколения, тази нарастваща и влиятелна тенденция засега остава в периферията на европейската политика. Основните проблеми [сред младите европейци] включват изменението на климата и устойчивостта на околната среда, което води до силна подкрепа за зелените политики и партиите, обещаващи решителни действия за борба с глобалното затопляне."