Откриването на COP27, срещата на върха на ООН за климата, която започна в Шарм ел Шейх, Египет в неделя, е широко отразено в международен план. 

BBC News съобщава, че повече от 120 световни лидери трябва да пристигнат на срещата на върха в рамките на двуседмични преговори между държавите за това как да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

В материал на Guardian се казва, че египетският дипломат Ваел Абулмагд, който отговаря за провеждането на преговорите на COP27, е критикувал страните за това, че са дали "празни публични обещания" в началото на преговорите.

В разговор с Independent водещият египетски преговарящ по въпросите на климата посланик Мохамед Наср казва, че светът трябва да се отнася към изменението на климата "толкова сериозно, колкото и Ковида".

Първият ден от преговорите беше доминиран от дискусии за необходимостта богатите държави да плащат на по-бедните като признание за тяхната преобладаваща роля в стимулирането на изменението на климата.

Тази сутрин на първа страница на в. "Гардиън", въз основа на току-що публикуван анализ на авторитетния сайт Carbon Brief, се съобщава, че САЩ, Обединеното кралство, Канада и Австралия не са получили милиарди от своя "справедлив дял" във фондовете за борба с изменението на климата за развиващите се страни.

Анализът на сайта Carbon Brief сравнява дела на международното финансиране за борба с изменението на климата, предоставено от богатите страни, с дела на въглеродните им емисии до момента, което е мярка за тяхната отговорност. Реагирайки на новината, Еди Перес, директор на Climate Action Network Canada, казва пред Guardian: "Канада, САЩ и Австралия са натрупали огромен дълг към развиващите се страни. Това е абсолютен скандал. Тези богати замърсители не само са допринесли много малко за финансирането на борбата с изменението на климата, но и са отчасти отговорни за увеличаването на международното финансиране на изкопаемите горива."

The Independent съобщава, че Обединеното кралство отказва да разкрие последните данни за своя принос към международното финансиране на борбата с изменението на климата.

Това се случва в момент, когато много публикации съобщават за новината, че финансирането на "загубите и щетите" от изменението на климата е влязло в официалния дневен ред на COP27, което е първото за преговорите на ООН за климата. The Independent описва това като "една добра новина".

The Guardian добавя, че делегатите са "спорили до късно в събота вечер и в неделя сутрин" за това какво трябва да бъде включено в дневния ред, като загубите и щетите са "в основата на разногласията".

The New York Times и Bloomberg са сред изданията, които съобщават за това как загубите и щетите вероятно ще бъдат включени в COP27.

В други международни новини "Гардиън" съобщава, че "трите големи държави, обитаващи тропически гори" - Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго, водят преговори за създаване на стратегически съюз, наречен "Опек за тропическите гори".

Алиансът би могъл да доведе до това, че страните, на които се падат 52 % от оставащите първични тропически гори в света, "ще направят съвместни предложения за пазарите на въглеродни емисии и финансирането им - дългогодишен проблем в преговорите на ООН за климата и биоразнообразието - като част от усилията за насърчаване на развитите страни да финансират опазването им", пише "Гардиън".

Това се случва в момент, когато Ройтерс съобщава, че глобалната сделка за намаляване на обезлесяването, сключена на COP26 миналата година, "започва бавно".

На друго място Ройтерс съобщава, че Австралия официално е потвърдила, че ще кандидатства за домакинство на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през 2026 г., заедно с тихоокеанските държави. The Guardian съобщава, че кандидатурата може да доведе до това, че Австралия "ще бъде подложена на натиск" да направи повече за справяне с изменението на климата на COP27.

Освен това Washington Post съобщава за това как активисти са "упрекнали корпоративното влияние" на COP27, докато Guardian съобщава за опасенията, че приложението COP27 (предназначено да помага на делегатите да се ориентират в лабиринта от конферентни зали) може да бъде използвано за шпиониране на критици на египетския режим. Бившият главен научен съветник на Обединеното кралство сър Дейвид Кинг заявява пред Independent, че COPs (има се предвид абревиатурата за срещите за климата, а не английският израз за "ченге" - игра на думи) са "формула за провал".