Промените в климата заплашват императорските пингвини с изчезване, твърдят служители

Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ заявява, че изменението на климата вече заплашва с изчезване емблематичния императорски пингвин в Антарктида, съобщава Washington Post.

Службата е решила да предостави на птицата защита съгласно Закона за застрашените видове поради аргументите, че загубата на морски лед, предизвикана от изменението на климата, ще изложи на риск дългосрочното оцеляване на пингвина, отбелязва вестникът.

Вестникът отбелязва, че макар морският лед около Антарктида досега да е бил по-устойчив от арктическия, научните прогнози сочат, че "почти всички" колонии на императорски пингвини ще бъдат доведени до ръба на изчезването до края на века без драматично намаляване на емисиите на парникови газове.

>>>>Виж галерия>>>

Според Хил в момента има 625 000-650 000 императорски пингвина, но до 2050 г. популацията може да намалее с 26-47 %, в зависимост от това дали светът ще преживее сценарий с ниски или високи емисии.

Според Ройтерс статутът на застрашен вид на пингвина ще "насърчи международното сътрудничество за стратегии за опазване, ще увеличи финансирането на програми за опазване и ще задължи федералните агенции в САЩ да предприемат действия за намаляване на заплахите".