Една от най-неочакваните последици от климатичните промени ще бъде увеличаването на възможностите за наблюдение на дъги, съобщи "Сайънс дейли", цитирана от БТА.

Авторите на изследването от университета на Хаваите са установили, че до края на века средно на Земята ще има с около 5 процента повече дни с дъги, отколкото в началото му.

Северните ширини и много високите места, където затоплянето се очаква да доведе до по-малко сняг и повече дъжд, ще се радват на най-голямо увеличение на броя на дъгите. Въпреки това се очаква на местата с намалени валежи в резултат на изменението на климата, като например Средиземноморието, дните с дъги да станат по-малко.

Дъгите се получават, когато водните капки пречупват слънчевата светлина. Човешки дейности като изгарянето на изкопаеми горива водят до затопляне на атмосферата, което променя моделите и количествата на валежите и облачността.

"Живеейки на Хаваите, се чувствах благодарна, че зашеметяващите дъги са част от всекидневието ми. Това ме накара да се запитам как климатичните промени могат да повлияят на възможностите за наблюдението им", казва водещият автор на изследването Кимбърли Карлсън.

Специалистите често са изучавали как изменението на климата влияе пряко върху здравето и поминъка на хората. Малцина изследователи обаче са проучвали как климатичните промени могат да окажат влияние върху естетическите качества на заобикалящата ни среда.

За да отговори на този въпрос, екип, включващ студенти от университета, е разгледал десетки хиляди снимки, споделени в специализирана платформа, които са направени по целия свят и са обозначени с думата "дъга".

Изследователите след това са създали компютърен модел за прогнозиране на дъгите въз основа на местоположението на снимките и картите на валежите, облачността и ъгъла на слънцето. Накрая те са приложили модела си, за да предскажат днешните и бъдещите възможности за наблюдение на явлението над световните земни площи.

Изследователите са установили, че заради топографията им островите са "горещи точки" - най-добрите места за наблюдаване на дъги". Същевременно в гъсто населени райони с димна атмосфера и сухи региони дъгите ще станат по-редки.