Според ново изследване производителите на грозде в някои части на Средиземноморието трябва да обмислят намаляване на излагането на културите на слънце и оптимизиране на използването на вода, за да помогнат на лозята да се адаптират към изменението на климата.

Изследването е публикувано в сайта Стратегии за смекчаване на последиците и адаптиране към глобалните промени (Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change)

 

Целта на изследователите е да разберат как изменението на климата ще се отрази на лозарските райони в Португалия, Италия, Турция и Мароко.

Като използват сценарии при умерени (RCP4.5) и много високи емисии (RCP8.5), изследователите сравняват основните предизвикателства, свързани с климата, пред които ще бъдат изправени тези места, и оценяват "най-добрите стратегии за намаляване на въздействието на изменението на климата на национално и регионално равнище".

Изводите от проучването "могат да подпомогнат местните производители" в оптимизирането на "устойчивото производство в условията на променящ се климат", пишат изследователите.

Промяната на климата влияе директно и на лозята в нашата страна. В сравнение със средата на миналия век при равни други условия (формировки, натоварване на лозата, местни географски условия и т.н.) един и същ сорт грозде вече зрее до 2-3 седмици, често и с месец по-рано.

Това невинаги е само добре, тъй като качествата на зърното опира не само до захарност.