Extinction Rebellion обявява отказ от разрушителни тактики, съобщава Гардиън.

Изданието продължава: "Решението за новата година да се даде приоритет на присъствието пред арестите и на взаимоотношенията пред блокадите на пътищата, беше формулирано в изявление от 1 януари, озаглавено "Ние се отказваме", в което се казва, че "постоянното развитие на тактиката е необходим подход".

Financial Times съобщава, че вместо това групата ще се съсредоточи върху масовите демонстрации.

Според "Таймс" и "Дейли телеграф" групата е решила да спре да използва нарушаването на обществения ред като средство за протест, защото в резултат на това "много малко се е променило".

Вестниците "Индипендънт" и "Ройтерс" също отразяват съобщението.

Междувременно Guardian съобщава, че Insulate Britain и Just Stop Oil са обещали да продължат с разрушителните действия. В изявление, публикувано в навечерието на Нова година, Just Stop Oil "призова полицията и съдилищата да спрат да арестуват и вкарват в затвора протестиращите", съобщава Independent.

В статия на New York Times за германските активисти за климата се казва: "Екстремните тактики изтласкаха климатичната криза на преден план в общественото говорене, но също така предизвикаха дебати дали активистите не отиват твърде далеч".