Ледената шапка на Гренландия губи с 20 % повече лед, отколкото се смяташе досега, разкрива ново проучване, отразено в "Гардиън".

Тя губи по 30 млн. тона лед на час, като някои учени се опасяват, че този допълнителен източник на сладка вода, който се влива в Атлантическия океан, може да означава, че сривът на океанските течения, наречен Атлантическа меридионална циркулация (АМОК), е по-близо до предизвикване, продължава изданието.

Известно е, че ледената покривка на Гренландия се свива, особено от 90-те години на миналия век насам, поради затоплянето, предизвикано от изменението на климата, допълва New York Times. Ледът се чупи и топи от краищата на ледниците по периметъра на Гренландия, уточняват нови изследвания, публикувани в списание Nature, продължава статията.

В нея се цитира Чад Грийн, глациолог от Лабораторията за реактивно движение на НАСА и водещ автор на изследването, който казва:

"Почти всички ледници в Гренландия се отдръпват и тази история е вярна, независимо от това къде гледате. Това отстъпление се случва навсякъде и наведнъж."

Изследователите по-рано бяха изчислили, че от 2000 г. насам гренландската ледена покривка е загубила около 5 000 гигатона (Gt) лед, но новата оценка добавя 2 000 Gt към този период, съобщава Washington Post.

AMOC е система от циркулация на топла, солена вода от тропиците към Европа и по-студена вода на юг по океанското дъно, продължава статията, както и пренася хранителни вещества, които помагат за поддържането на океанския живот.

Промените в океанската циркулация биха могли да окажат значително въздействие върху живота на хората, като доведат до екстремни метеорологични явления и нарушат режима на дъждовете, се казва още в статията.

Някои изследователи обаче твърдят, че всяко въздействие на топенето на ледената покривка на Гренландия върху океанската циркулация трябва да бъде допълнително наблюдавано и изследвано, пише Washington Post.

Гренландският леден щит е един от двата останали ледени щита в света и се състои от стотици ледници, които покриват около 80 % от сушата на Гренландия, съобщава Ройтерс. Ако се разтопи напълно, ледената покривка на Гренландия ще повиши нивото на световния океан с около 7,4 метра, допълва изданието.