Ледове от Гренландия ще повишат световното морско равнище с най-малко 27 сантиметра, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ново проучване показва, че т.нар. зомби лед е този, който все още е прикрепен към по-дебели участъци, но вече не се захранва от главните ледници, които получават по-малко сняг. Той се топи заради климатичните промени, обяснява Уилям Колган от Геоложката служба на Дания и Гренландия, съавтор на изследването.

>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>

"Това е мъртъв лед. Просто ще се стопи и ще изчезне от ледената покривка", разяснява експертът в интервю. "Този лед отива в океана, независимо от климатичния сценарий, който приемаме сега".

Водещият автор на проучването Джейсън Бокс казва, че това е "по-скоро като да си с единия крак в гроба".

Неизбежните 27 сантиметра в изследването повече от два пъти надхвърлят очакванията за покачване на морското равнище на изследователите от топенето на ледената покривка на Гренландия.

Проучването, публикувано в изданието "Нейчър клаймит чейндж", предупреждава, че може да се стигне и до 78 сантиметра ръст на морското равнище.

За разлика от това, в миналогодишния си доклад Междуправителствената експертна група по климатичните промени прогнозира диапазон от 6 до 13 сантиметра за вероятно покачване на морското равнище от топенето на леда в Гренландия до 2100 г.

Според един от авторите на новото изследване повече от 120 трилиона тона лед е обречен да се превърне във вода. 

За първи път учените изчисляват минимална загуба на лед и съпътстващо покачване на морското равнище за Гренландия, където е една от двете масивни ледени покривки на Земята, засегнати от изменението на климата. Специалистите са използвали техника за изчисляване на минималната загуба на лед, прилагана и при планинските ледници за целия замръзнал остров.

Учените обаче не могат да прогнозират времето, необходимо за разтопяването на ледовете в Гренландия.

Съавторът Уилям Колган казва, че екипът не знае колко време ще отнеме, за да се стопи целият обречен лед, но прави обосновано предположение, че вероятно това ще стане до края на този век или поне до 2150 г., отбелязва Асошиейтед прес.