Представители на САЩ се опитват да убедят Полша и други страни от ЕС да се споразумеят за план за ограничаване на цената на руския петрол в опит да се ограничи притокът на пари към страната на фона на продължаващата инвазия в Украйна, съобщава Politico.

Крайният срок за прилагане на плана на Г-7 за ограничаване на цените е понеделник, но Полша, Естония и Литва настояват в рамките на ЕС за по-строго ограничение от предлаганото в момента, при това на по-ниска цена, допълва изданието.

Следващата седмица ще влезе в сила пълното ембарго на ЕС върху покупките на руски морски петрол, което беше договорено в края на май, обяснява Ройтерс.

Предложението на Г-7 е по-меко и има за цел да замени по-строгия план на ЕС, за да се защити световното предлагане и да се предотврати скок на цените. Financial Times публикува материал за трудностите на ЕС при формирането на "военна енергийна политика" и преодоляването на зависимостта от руските изкопаеми горива.Bloomberg разглежда какво би се случило, ако ЕС не успее да се споразумее за ограничаване на цените на руския петрол. "В такъв случай планираните санкции ще влязат в сила.

Това вероятно би било благоприятно за петрола, тъй като тези мерки изглеждат много по-рестриктивни за руския износ. Таванът на цените е замислен като своеобразен изход от строгите европейски санкции и една от основните му цели е да запази руския петрол в обращение", се казва в доклада.

В новините за САЩ и ЕС Politico съобщава за коментарите на германския министър на икономиката Роберт Хабек, който заяви, че ЕС спешно прави планове за подкрепа на основните си индустрии на фона на опасенията, че новите субсидии на САЩ за нисковъглеродни индустрии в Закона за намаляване на инфлацията могат да навредят на европейските предприятия.

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, напротив, защити законодателството като "наистина историческо постижение" и заяви, че ЕС трябва да се равнява на това, което са направили САЩ, съобщава Politico. Редакционна статия в "Гардиън" нарича американската стратегия "Купувай Америка" "сигнал за събуждане на Европа".