Министърът на енергетиката Грег Хандс предупреди, че цените на енергията ще продължат да се повишават, ако петролни находища като Камбо не бъдат реализирани, съобщава Press Association.

В разговор с журналисти миналата седмица Хандс беше попитан какво ще бъде въздействието върху домакинствата, ако Камбо и подобни проекти не бъдат реализирани.

Той отговори: "Това почти сигурно ще доведе до повишаване на цената на енергията и почти сигурно ще бъде лошо за енергийната сигурност и вероятно ще се отрази зле на емисиите."

Той заяви, че други европейски държави завиждат на производството на въглеводороди в Обединеното кралство, като добави: "Фактът, че Обединеното кралство е в състояние да добива 50% от собствения си газ - бих казал, че трябва да се уверим, че се грижим добре за ресурса, който имаме, да инвестираме в ресурса, който имаме в момента, докато все още правим прехода."

Хандс също така подчерта значението на новата ядрена енергия, пише в новинарския бюлетин, като добави:

"Мисля, че трябва да работим по-добре заедно... За да постигнем резултати, особено по отношение на ядрената енергетика, за да сме сигурни, че базовият товар е налице, какво правим, когато вятърът не духа и слънцето не грее?"