Това съобщава британският Гардиън. Според публикация в него, министър Квази Куортенг се е срещал със саудитски петролни компании.

"Ексклузивно" издание на Guardian разкрива, че канцлерът Кваси Куортенг "е провел тайни срещи с висши ръководители на фирми от Саудитска Арабия, когато е бил министър на бизнеса".

Документите, публикувани чрез Закона за свобода на информацията (FoI), показват, че Квартенг е провел неразкрити срещи с главния изпълнителен директор на Saudi Aramco, най-големия производител на петрол в света, с главния изпълнителен директор на Sabic, четвъртата по големина нефтохимическа компания в света и с председателя на Alfanar Group, индустриален конгломерат.

Въпреки това, при първоначалното публикуване на информацията за прозрачност от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия не се споменават никакви срещи през периода, в който Квартенг е бил в Саудитска Арабия.

Макар, че не се изисква деклариране на срещи с чуждестранни правителствени фигури, срещите с ръководители на предприятия следва да бъдат декларирани. Говорител на правителството е заявил, че е станал "административен пропуск".