Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все по-сериозни щети, предаде Ройтерс, като цитира доклад на Програмата на ООН за околната среда и екоорганизацията "ГРИД-Арендал", съобщава БТА.

Заради климатичните промени, които предизвикват засушаване, фермерите превръщат горите в ниви, като се очаква броят на екстремните пожари да се увеличи с 30 процента в следващите 28 години.

Огнена стихия вече се разразява дори и на места, които в миналото не са били склонни към пожари, сред които

тундрата в Арктика и амазонските тропически гори.

"Виждаме голямо увеличение на пожарите в северните части на Сирия и на Сибир, в източните райони на Австралия и

Индия", казва австралийският експерт Андрю Съливан, който е редактор на доклада.

В същото време бавното изчезване на хладните и влажни нощи, които преди помагаха за овладяване на пожарите, също означава, че потушаването им ще е все по-трудно. Това става ясно и от данните от друго проучване, публикувани в списание "Нейчър" миналата седмица.

Температурите през нощта се повишават по-бързо от дневните в последните четири десетилетия. Изследователите установиха, че с 36 процента е нараснал броят на часовете след падането на нощта, които са били топли и достатъчно сухи, за да се поддържа огъня.

"Това е механизъм, чрез който пожарите да стават много по-големи и екстремни", обяснява Дженифър Балч, водещ автор на изследването, публикувано в "Нейчър" и директор на Лаборатория за Земята към университета на Колорадо в Болдър.

Изтощените пожарникари нямат почивка, което означава, че те не могат да се прегрупират и преразгледат стратегиите си за справяне с огнената стихия.

Последиците от екстремните пожари са значителни - от загуба и сериозни щети до скъпоструващия отговор на пожарникарите. Само в САЩ икономическите поражения от горските пожари годишно струват общо 347 милиарда щатски долара, според данните в доклада на ООН.

Заради горящите гори в Калифорния властите похарчиха приблизително 3,1 милиарда щатски долара за потушаване на пожари през фискалната 2020-21 година.

Пожари бушуват от декември в аржентинската провинция Кориентес, като взеха многобройни жертви, убиха диви животни, овъглиха пасища и добитък. Освен това са унищожени земеделски култури, включително плодове и ориз. Загубите вече надхвърлят 25 милиарда аржентински песо (234 милиона щатски долара), изчисляват местни организации.

В доклада на ООН правителствата са призовани да преосмислят разходите си за горските пожари, като се препоръчва да отделят 45% от бюджета си превенция, 34% за реакция при избухване на пожари, и 20% за възстановяване на щетите.

"В много региони на света повечето ресурси се насочват към потушаването - фокусирани са в краткосрочен план", каза експертът Пауло Фернандес, който е участвал в изготвянето на доклада на ООН.