През изминалата година тропическите области понесоха ударите на много урагани, при това всички - по-силни от обичайното.

Сезонът на атлантическите и тихоокеанските урагани официално приключи и вече може да теглим чертата: Измина рекорден в историята на метеонаблюденията сезон на ураганите - както по брой, така и по тяхната мощ и сила.

>>>Виж галерия от последиците след преминаването на Флорънс  и Майкъл>>>

Ако съберем всички урагани и тропическите бури, които се оформиха както в Атлантическия океан, така и в източната част на Тихия океан през тази година, сезонът на ураганите от 2018 г. е най-активният в историята на наблюденията, съобщава USA Today, цитирайки метеорологът на щата Колорадо Фил Клоцбах.

За да се измери активността на сезона на тропическите вихри, метеоролозите използват индекса на натрупаната циклона енергия (ACE), който отчита общия брой, силата и продължителността на живот на тропическите циклони, които са се формирали. Средната стойност на ACE за сезоните в Атлантическия и Източния Тихи океан е 221 единици енергия.

Как беше през изминалата година? Обединената Атлантическа и Тихоокеанска АСЕ е 432, което е много над предишния рекорд от 371 пункта през 1992 г., според Клоцбах.

Големи бури тази година бяха Флорънс и Майкъл в Атлантическия океан, както и Лейн, Роза, Серджо и Уилям Тихия океан. Сезонът на ураганите завършва на 30 ноември.

Това е бил толкова активен сезон в Тихия океан, че дори предвидените имена за ураганите е бил на път да се изчерпи. След като Уила стана 23-тото име на буря, имаше само още три имена в списъка - Хавиер, Йоланда и Зеке - преди да трябва да преминем на букви от гръцката азбука, за да назовем бурите.

В Атлантическия океан имената на бурята отиват само до буквата "W", преди да се върнат към гръцките букви. Единственият път, когато е трябвало да се направи това, е било през 2005 г., отбеляза метеослужбата DFW, базирана в Тексас. След Уилма нарекохме още шест бури: Алфа, Бета, Гама, Делта, Епсилон и Зета, но тогавашните тропически бури и циклони са били с много по-малко енергия от сегашните - само 13 години по-късно, но с по-топли океани.

"Сезонът на ураганите през 2018 г. на североизток в Тихия океан (до 180 °) генерира невероятните 34 урагана от категория 3+, които подобряват предишния рекорд от 24 големи урагани, определени през 2015 г.", коментира Колцбах.

Рекордният сезон на ураганите се захранва от по-топли от средните температури на повърхността на океана. Те бяха по-топли именно  поради климатичните промени, предизвикани от човека.

"Налице е доста силен консенсус сред учените, че честотата на събитията от високата категория като урагана Майкъл, в повечето части на света, трябва да се повиши в резултат на затоплянето на климата", казва професорът по природознание в Масачузетския технологичен институт Кери А. Емануел пред CNN. Точно това наблюдавахе през изминалата година, добавя той.