Изменението на климата на планетата създава сериозни проблеми не само за големите бозайници, живеещи в Арктика, като полярните мечки, но и за растенията в други райони на земното кълбо. Уникални дървета са застрашени от изчезване - в пустинята Мохаве в югозападните щати. Късолистната юка може да расте на повече от 10 метра височина и да живее средно 150 години, но глобалното затопляне постепенно унищожава тези растения.

>>>Виж галерия от снимки на юка-Дървото на Джошуа>>>

Общественото внимание към проблема с изчезването на този вид юка бе привлечено от американския еколог Камерън Бароуз от Центъра за опазване на биологичното разнообразие в Ривърсайд (Калифорния, САЩ), работещ в Калифорнийския университет. Заедно с колегите си по опазване на околната среда, Камерън Бароуз наскоро поиска от Американската служба за риба и дива природа да включи в списъка на "застрашените" растения късолистната юка, съобщава National Geographic. Този растителен вид е емблематичен за някои региони на САЩ и е по-известен с друго свое наименовани, Дървото на Джошуа (Joshua Tree).

Учените отдавна алармират относно опасността за флората и фауната на много екосистеми. Според едно проучване, хиляди видове са застрашени днес и ако изменението на климата продължи с настоящите темпове, до 2050 г. от 15 до 37% от земните растения и животни ще достигнат критично нисък размер на популациите си, което почти сигурно ще ги постави на ръба на изчезването.

Освен в Арктика, най-уязвимите места на планетата са пустините, тъй като животните и растенията и без това вече живеят на ръба там, а по-нататъшното повишаване на температурата просто ще ги убие.

От своя страна Киран Саклинг, изпълнителен директор на Центъра за биологично разнообразие в Тусон (Аризона), подчертава, че изчезването на юката няма да бъде ограничено само в пустинята Мохаве, тъй като всички растения и животински екосистеми са тясно свързани. Така, след изчезването на късолистната юка, молците на юката (Tegeticula spp.), Които опрашват тези дървета, също ще изчезнат.

До последния ледников период, който е завършил преди около 11 хиляди години, късолистната юка се е разпространявала в цялата югозападна част на Съединените щати, както и в северната част на Мексико. Тъй като тази област се затопля, този вид се е свил до сравнително малка площ от Националния парк "Джошуа три" в щата Калифорния, както и до малки области в Аризона, Невада и Юта.

Камерън Бароуз, който инициира 20-годишно проучване на биологичното разнообразие на Националния парк "Джошуа три", установява, че на 30% от територията на парка практически няма млади дървета от вида "Юка". Според изчисленията на учения, когато температурата се повиши с три градуса по Целзий, броят на дърветата, растящи в Мохаве, от този вид, ще намалее с 90% до края на този век. В крайна сметка, дори ако количеството на валежите в района остане на същото ниво, изпаряването на влагата ще се увеличи и растенията няма да получат необходимия обем животворна влага.

Друга заплаха за късолистната юка е вид трева, която расте активно в пустинята и допринася за бързото разпространение на горските пожари. Статистиката показва, че от 1945 г. тук пожарите зачестяват и тяхната разрушителна сила се увеличава. Разпространението на тази трева се насърчава от азота, замърсител на въздуха, донесен в пустинята от ветровете от Южна Калифорния. Азотно-наторената почва е благоприятна за опасната трева, тъй като тя умее, подобно на някои други растителни видове, като Бобовите, да си го фиксира сама с помощта на бактерии-симбиоти.

Всичко това прави въпроса за запазването на късолистната юка изключително болезнен за еколозите. Експертите обаче не са единодушни какви мерки трябва да се предприемат.