Адаптацията осигурява оцеляването на видовете в тези условия на съществуване, но, както учените са установили, способността на животните да се адаптират не е една и съща.

По-засегнати от изменението на климата са видове, чийто живот е свързан по някакъв начин с леда.

Тихоокеанските моржове (Odobenus rosmarus), според Националното географско дружество на САЩ, ще бъдат принудени да живеят изключително в крайбрежните зони.

Снимки: Shutterstock

Намаляването на техния ареал може да доведе до засилена вътрешновидова борба за територия, както и до увеличаване на смъртността поради болести.

>>>Виж галерия от снимки>>>

Снимки: Shutterstock

Като при императорските пингвини (Aptenodytes forsteri), броят на двойките, които гнездят на лед до 2100 г., според световния океанографски институт Хоул, може да бъде намален от три хиляди до 500-600. Ледът е неразделна част от живота на пингвините, тъй като под ледената покривка се концентрира цялата храна на птиците, а на повърхността им се излюпват потомството.

Силно застрашен вид е и  северноамериканският лос. Когато температурата на въздуха през зимата не пада под -5 ° C, лосовете трябва да издържат на големи топлинни натоварвания, което често води до изтощение и дори до смърт.

Снимки: Shutterstock

В допълнение, топлата зима удължава периода на активност на кърлежите, ухапванията от които могат да причинят анемия при лосовете. За разлика от малките паякообразни, затоплянето е разрушително за големи рогати животни.

Не само кърлежите, но и друг майстор по въпросите на оцеляването - азиатските тигрови комари (Aedes albopictus) ще бъдат в изгодно положение, поради затоплянето. Според ентомолозите комарите вече са увеличили броя и скоростта на размножаване, заради по-топлите и влажни зими.

Снимки: Shutterstock

Предполага се, че през следващите 20 години местообитанието на комарите от този вид ще се увеличи с 5 до 16% и почти до 50% до края на века, като ареалът на разпространението им обхваща цялото крайбрежие на Атлантическия океан.

Снимки: Shutterstock

В България усещаме още отсега разпространението на този опасен вид насекоми, които вече могат да се видят в горещите летни дни не само в Южна България, но и в топлите места на север от Балкана.