Според изследване на учени от Автономния университет в Барселона, Испания, редица растения, включващи дъбове, овошки и полски цветя, при повишаване на температурата в местообитанията им по време на цъфтежа с между 1 и 5 градуса, ще увеличас и до 9 пъти (почти с един порядък) отделяните ароматни вещества.

>>>Кратък отдих от зимните пейзажи: виж галерия от снимки на цъфтящи цветове>>>

Този факт учените обясняват с това, че поради повишената температура, растенията могат да произвеждат повече терпени - химикали, които осигуряват миризмата на цъфтящите растения. 

Ако средната температура се повиши с 5 градуса по Целзий, производството на терпен по време на пика на цъфтежа може да се увеличи с 0,34 до 9,1 пъти до края на XXI век.

Ефектът от глобалното затопляне върху цветята също може да увеличи популацията на пчелите: благодарение на по-силните миризми, насекомите ще могат по-лесно да откриват и опрашват цветовете.

Биолозите също така са установили, че ефектът от затоплянето върху способността за отделяне на аромата на цветята, ще бъде много значителен в страни с по-студен климат, като Обединеното кралство.

Най-силните промени ще претърпят интензивността на ароматите на овощните дървета.