Дер Шпигел съобщава, че германското правителство възнамерява "да разчита по-дълго на въглищата като предпазна мрежа за енергийни доставки", за да намали потреблението на газ от Русия.

Това означава, че централите ще останат в режим на готовност по-дълго от планираното. Въпреки това, изданието цитира изявление на управляващата коалиция, в което се казва, че "в идеалния случай ще се придържаме към целта за постепенно спиране на използването на въглища до 2030 г.".

Този ход е част от по-широк набор от мерки, за които съобщава и "Файненшъл таймс": "Управляващата коалиция в Германия се споразумя за пакет от облекчения, който се очаква да бъде на стойност около 16 млрд. евро, за да се облекчи тежестта на нарастващите разходи за енергия, като мерките варират от тримесечно намаление на цените на горивата до временно увеличаване на използването на въглища."

Ройтерс посочва, че пакетът включва намаляване на данъците върху горивата, намалени цени на билетите за обществения транспорт, ускорено разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници и водород, подкрепа за терминалите за внос на втечнен природен газ (LNG), по-голямо финансиране за енергийна ефективност и забрана за отопление с изкопаеми горива от 2024 г.

В друга статия от Der Spiegel се казва, че Германия планира да намали зависимостта си от руския газ с 30% до края на годината и да намали наполовина вноса на петрол от Русия до лятото, като се позовава на германското министерство на икономиката.

Ройтерс подхваща доклада, като казва, че в него се цитира правителствена бележка, която гласи следното: ""До края на годината се стремим да бъдем почти независими [от руския петрол].

До есента Германия може да бъде независима от руски въглища. Г ерманският канцлер Олаф Шолц вчера "отхвърли искането на Русия ЕС и САЩ да плащат за руския газ в рубли".

В други новини от Германия Clean Energy Wire съобщава, че федералният министър на околната среда Щефи Лемке е обявила план за незабавни действия за адаптиране към климата за германските общини.

Handelsblatt добавя, че министерството иска да похарчи допълнителни 60 млн. евро до 2026 г., "за да подготви страната за екстремните метеорологични явления в бъдеще".