Медиите от Обединеното кралство отразяват нашироко повторното пускане в експлоатация на стара електроцентрала на въглища, за да може страната да задоволи нуждите си от електроенергия.

БиБиСи съобщава, че "топлото, все още есенно време доведе до това, че вятърните паркове не са генерирали достатъчно мощност, а растящите цени направиха твърде скъпо да се разчита на газ".

Медията продължава, че National Grid, която управлява електрическата мрежа на острова, е потвърдила, че въглищата осигуряват 3% от електроенергията вчера, добавяйки:

"Миналата година въглищата допринесоха за 1,6% от електроенергийния микс на страната. Това е спад спрямо 25% преди пет години. "

Таймс съобщава новината под заглавието: "National Grid се връща към въглища след отказ на вятъра." В съобщението се казва, че френската компания за комунални услуги EDF временно стартира два въглищни блока в своята електроцентрала West Burton A. Централата е една от трите останали електроцентрали на въглища в Обединеното кралство, заедно с Ратклиф в Нотингамшир и Килрут в Северна Ирландия.

Таймс отбелязва, че част от недостига на ток се дължи на слабия вятър, добавяйки, че вятърната енергия, която обикновено генерира приблизително 24% от електроенергията на Обединеното кралство, е допринесла по -малко от 2% вчера(става дума за края на миналата седмица).

 "Предполага се, че използването на климатици може да е довело до повишаване на търсенето", според вестника.

Скай, от своя страна съобщава, че въглищната централа West West Burton A трябва да бъде изведена от експлоатация по това време догодина.

Според Дейли Телеграф разходите за електроенергия на едро "скочиха повече от четири пъти над нормалното си ниво, принуждавайки служителите да включат ТЕЦ на въглища, за да се справят с търсенето".

Той продължава: "Има опасения, че високите цени ще продължат и през зимата, когато времето стане по -студено, което поражда страхове от сметките за домакинствата и излага на риск редица доставчици на енергия да изпаднат в крах." Нито една от медиите не споменава, че пет от останалите 14 ядрени реактора във Великобритания - също управлявани от EDF - в момента са офлайн.

Телеграф публикува и редакционна статия под заглавието: "Какво се случва, когато вятърът не духа? Трябва да смекчим недостатъците на възобновяемата енергия ".

В него се казва "има някаква ирония в недостатъците на зелената енергия, принуждаващи връщането на въглища". Материалът отбелязва, че част от опасението е цената и заключава: Обединеното кралство постепенно затваря въглищни централи и бъдещият ядрен капацитет вероятно няма да бъде готов навреме.

В момента страната разчита на газ, за ​​да отговори на недостига, но глобалните цени на газа се покачиха рязко през последните месеци, което отново вероятно ще окаже натиск върху сметките на домакинствата. Преди конференцията за климата тази година в Глазгоу цялото внимание беше насочено към екологичните ползи от преминаването към възобновяема енергия. Но какъв е планът за смекчаване на недостатъците? "