"Прекрасен есенен следобед и аз стоя на един хълм и гледам към Токийския залив. До мен е Такао Саики, обикновено кротък господин на около 70 години."

Така започва материал на БиБиСи, послветен на странното решение на проблема с климатичните промени в Япония: да се произвежда водород с помощта на изгарянето на въглища. 

"Господин Саики е ядосан", продължава кореспондентът на изданието.

"Това е пълен майтап", казва той на перфектен английски. "Просто нелепо!"

Причината за огорчението му е гигантски строеж, който закрива гледката към другата страна на залива - изграждаща се електроцентрала на въглища с мощност 1,3 гигавата.

"Не разбирам защо все още трябва да горим въглища, за да произвеждаме електроенергия", казва приятелят на Саики-Сан, Рикуро Сузуки. "Само тази централа ще изхвърля повече от седем милиона тона въглероден диоксид всяка година!"

Тезата на Сузуки-Сан е основателна. Не би ли трябвало Япония да намали потреблението на въглища, а не да го увеличава, в момент на голяма загриженост относно въздействието на въглищата върху климата?

Тогава защо въглищата? Отговорът е: ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г.

През 2010 г. около една трета от електроенергията в Япония идваше от ядрена енергия и имаше планове за изграждане на много повече. Но след това през 2011 г. се случи бедствието и всички японски атомни електроцентрали бяха затворени. Десет години по-късно повечето от тях продължават да са затворени и има голяма съпротива срещу повторното им пускане.

На тяхно място японските газови електроцентрали полагат много "извънреден труд". Но, както Великобритания установи наскоро, природният газ е скъп, продължава материалът.

Затова японското правителство решава да построи 22 нови електроцентрали на въглища, които да работят с евтини въглища, внасяни от Австралия. От икономическа гледна точка това е логично. От екологична гледна точка - не толкова. Сега Япония е подложена на силен натиск да спре да използва въглища.

Вместо да затвори старите въглищни електроцентрали и да премине към възобновяеми енергийни източници, Япония се опитва да премине към изгаряне на водород или амоняк.

"Инвестициите, направени от електроенергийните компании във въглищни електроцентрали, изведнъж ще се окажат безполезни, без стойност в баланса им", казва професор Томас Кабергер, експерт по енергийна политика в университета "Чалмърс" в Швеция.

"И това би създало финансови затруднения за електроенергийните компании, а след това и за банките и пенсионните фондове. И това е предизвикателството пред Япония."

Инсталациите могат да бъдат доста лесно преоборудвани за изгаряне на водород или амоняк, които не произвеждат въглероден диоксид. Така че това изглежда като добро решение.

Но японското правителство има много по-големи амбиции от това. То иска да стане първата "водородна икономика" в света.

Тук се намесва производителят на автомобили Toyota.

Направете водород от вода, използвайки възобновяема енергия, и ще получите "зелен водород". Проблемът е, че "зеленият" водород е много скъп.

Вместо това днес повечето водород се произвежда от природен газ или дори от въглища. Това е евтино, но се отделят много парникови газове. Ако обаче уловите тези парникови газове и ги заровите в земята, можете да го наречете "син водород".

Точно това смята да направи Япония.

По-рано тази година Япония и Австралия откриха съвместен проект в щата Виктория за превръщане на вид въглища, наречени лигнитни или кафяви, във водород. След това водородът се втечнява до температура минус 253C, след което се вкарва в специално построен кораб, който го пренася до Япония.

Какво се случва с парниковите газове, произвеждани на площадката? В момента те се изхвърлят директно в атмосферата. Но Япония и Австралия обещават, че в някакъв момент в бъдеще ще започнат да улавят парниковия газ, произведен в Латроб Вали, и да го инжектират в морското дъно край брега.

Защитниците на климатичните промени са ужасени от този план. Те твърдят, че технологията за улавяне и съхраняване на парникови газове не е доказана и че това ще принуди Япония да изкопае огромни количества кафяви въглища за десетилетия напред.