Китай, който е подложен на критики заради одобряването на нови въглищни електроцентрали, докато други страни се опитват да ограничат парниковите газове, завърши първия 1000-мегаватов блок на централата Shanghaimiao, най-голямата по рода си в процес на изграждане в страната, съобщава Ройтерс.

Нейният оператор, корпорацията Guodian Power Shanghaimiao, дъщерно дружество на управляваната от централното правителство Китайска енергийна инвестиционна корпорация, заяви във вторник, че технологията на централата е най-ефективната в света, с най-ниски нива на потребление на въглища и вода.

Разположена в Ордос, в богатия на въглища северозападен регион Вътрешна Монголия, централата в крайна сметка ще има четири генериращи блока и е проектирана да доставя електроенергия на източната крайбрежна провинция Шандун чрез мрежа за свръхвисоко напрежение на големи разстояния.

Китай е отговорен за повече от половината от световното производство на електроенергия от въглища и се очаква да отбележи 9% годишно увеличение през 2021 г., се казва в доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван този месец. прочети повече

Пекин пое ангажимент да започне да намалява потреблението на въглища, но ще го направи едва след 2025 г., което дава на разработчиците значителна свобода на действие за по-нататъшно увеличаване на капацитета през следващите четири години.

В доклад, публикуван този месец от изследователи в китайската държавна мрежова корпорация, се казва, че опасенията за енергийната сигурност означават, че страната вероятно ще изгради до 150 гигавата (ГВт) нови мощности за производство на електроенергия от въглища през периода 2021-2025 г., с което общият им капацитет ще достигне 1230 ГВт.