Лоренцо вече е екстремно силен ураган от последната, пета степен по скалата на Сафир-Симпсън. Той поставя едновременно два рекорда: това е първият известен толкова силен тропически циклон (ураган), достигнал толкова северни и едновременно толкова източни атлантически акватории.

Това нямаше да е възможно  без влиянието на глобалното затопляне върху температурата на горните слоеве на океаните. В момента в акваториите около Лоренцо температурата на горния океански слой е между 26 и 28 градуса - стойности, предостатъчни да "напомпат" с енергия и поддържат подобно чудовище.

В този час той се намира по средата на Атлантика между Африка и Европа на изток и Америка на запад. Сигурната част от траекторията му преминава в непосредствена близост до Азорските острови. 

Тези от вас, които поне малко се интересуват от подобна материя, знаят, че Азорският Антициклон е наречен така, защото той най-често е разположен около тези острови, а около 300  дни от годината на Азорите е слънчево точно заради този факт. 

От тази гледна точка,, може да приемем, че Лоренцо буквално е превзел дома на своя антипод и противник. Предстоят трудни часове за Азорските острови, несвикнали с подобни атаки, във всеки случай на толкова екстремно мощен ураган.

Но с това не приключват интересните факти, свързани с атлантическия тропически циклон.

Той ще бъде поредният, трети или четвърти от началото на тазгодишния сезон на ураганите, който ще повлияе на времето в Европа. Разбира се, в следващите дни, постепенно излизайки над по-хладни, извънтропични води, той неминуемо ще отслабне, превръщайки се в обикновен умерен циклон.

След Азорите, моделите чертаят по-нататъшната му траектория североизточно, към Британските острови и Северно море. Някои метеоролози с голям опит, обаче, твърдят, че никак не е изключено Лоренцо да мине и по-близо до Франция и дори Испания. 

Ще следим ежедневно новините, свързани с този мощен ураган, защото, в зависимост от траекторията му, той без съмнение ще повлияе косвено и  на времето у нас - по един или друг начин.

При единият вариант, ако премине почти меридионално на север-североизток и се включи в атлантическата голяма циклонална долина, е възможно да се усили меридионалният пренос  и  към петък очакваното студено нахлуване към Балканите да бъде по-интензивно.

В другия вариант, при по-тангенциално включване по-южно,  може да се засили западният пренос в края на тази и началото на следващата седмица и след захлаждането към петък у нас отново да се постопли, разбира се, не чак толкова, колкото е в момента.