В началото на октомври типично басейнът на Атлантическия океан става по-тих и с по-малко тропически бури и урагани. Дългоживеещият ураган Лесли обаче ще бъде изключение от това правило през първата седмица на октомври.

Субтропичната система, която впоследствие стана Лесли, се зароди преди десетина дни, на 23 септември. На 29 септември Leslie  официално стана тропическа буря.

>>>Виж галерията с Лесли и другите урагани и тайфуни>>>

През това време Лесли не се движи много, надвиснал над водите на централния Атлантик през изминалата седмица. Подобен сценарий е вероятен и за тази първа седмица на октомври.

"Лесли ще се движи бавно на юг във вторник и вероятно ще се превърне в ураган до средата на седмицата", казва метеорологът Стив Травис.

Тъй като се движи на юг, Лесли ще бъде в малко по-топла вода, което ще помогне за захранването и укрепването на системата. Притиснат между два антициклона - Азорският и  намиращ се до североатлантическия бряг гребен, се очаква Лесли да остане бавноподвижен над откритите води на Атлантическия океан, като засега не представлява заплаха за земните маси.

Лесли засега може да повлияе на Бермудските острови. Единствената надежда да се пробие "сандвичът" ще бъде силен фронт.

"Фронтът ще се движи през Северния Атлантик през средата до края на седмицата и вероятно ще прекрати движението на Лесли на юг", добави Травис.

Има обаче шанс този фронт да не е достатъчен, за да освободи Лесли от хватката на двете системи с високо налягане. Ако случаят е такъв, Лесли може да слезе на юг в централния Атлантически океан през следващата седмица.

Лесли е 12-мата система, която се е развила в Атлантическия басейн за тропическия сезон през 2018 г.

Няколко тропически депресии са планирани да преминат по протежение на Атлантическия океан и към Карибите през следващата седмица. 

Ако някоят от тропическите депресии преодолеят пречките и се превърнат в следващата тропическа буря, тя ще получи името Майкъл.

В северозападната част на Тихия океан се подвизава тропическата буря Конг-рей. Тя се движи по успоредна траектория на Трами (който вече е над Руския Далечен изток и Курилите, отслабнал до обикновен циклон). Очаква се той да продължи към Тайван и Китай.

Роза е тропическа буря, която в момента се намира в Южна Калифорния и Аризона. Проявленията и ще бъдат главно силни валежи и усилване на вятъра в тези, обикновено доста сухи региони на САЩ и Мексико.

В Тихия океан в момента се намира и тропическата буря Сергжио. Той е в североизточната му част и в следващите дни не се очаква да застраши някой остров или континентален бряг.

Още един ураган има в Пасифика и това е тропическият циклон Уалака (WALAKA). В момента облачните му системи се намират в централните части, северно от екватора.

 >>>В галерията можете да видите карти с разположението на тропическите циклони към момента>>>