Дъждовете в Гренландия все повече ускоряват топенето на леда там. На ледения остров през последните години вали дъжд дори по време на дългата арктическа зима.

Огромният леден щит се наблюдава отблизо, тъй като Гренландия съдържа огромна маса замръзнала вода. Ако целият този лед се топи, морското равнище ще се повиши със 7 метра, създавайки сериозна заплаха за крайбрежните селища по света.

Валежите през зимата обикновено падат като сняг, а не като дъжд, което компенсира топенето на леда през лятото. Но през последните няколко сезона се оказва, че количеството на продължителните дъждове през зимния сезон се е увеличило от 2 на 12.

В повече от 300 случая дъждът е станал причина за топене на леда. Най-често това се случва през лятото, когато температурата е над нулата.

Но все повече и повече дъждове падат през зимата, когато постоянната тъмнина на полярната нощ би трябвало да поддържа температурата под точката на замръзване. Дори и да вали през зимата и капките да замръзват бързо, валежите променят свойствата на повърхността, което я прави по-гладка, по-тъмна и по-податлива на бързо топене през лятото. Колкото по-тъмен е ледът, толкова повече топлина поглъща от слънцето, което води до по-бързо топене.

Проучване показва, че през последните десетилетия Гренландия е загубила значително количество лед. Освен от дъждовете, размразяването се улеснява от растежа на водораслите и замърсения със сажди сняг. Известно е също. че районът се загрява два пъти по-бързо от останалата част на планетата, вследствие на затоплянето.

Топенето на леда на Гренландия може да промени атмосферните условия в Европа и други региони на света.