За хубавото време в продължение на близо 300 от дните на годината в Калифорния си има причина. Тя се крие в  разположението на тази територия едновременно в пояса на високо атмосферно налягане, опасващ зоните около тропичните окръжности, заедно с преминаващото западно от нея относително хладно Калифорнийско  течение.

Но всяко правило си има изключения. Този път това е тихоокеанският феномен Ел Ниньо, който "разстройва" обичайното за западната част на Тихия океан моделни циркулации и води до проливни дъждове в пустините на Южна Америка и повече валежи в югозападната част на САЩ.

Във вторник, 5 март, нощното небе в Южна Калифорния беше осветено от светлинно шоу. Гледката от космоса беше спираща дъха, а на земята мълниите сякаш бяха навсякъде.

>>>Виж галерия от снимки>>>

В определен момент американската национална метеорологична служба НОАА е записала 1 489 бр. мълнии само пет минути, по брега на Калифорния, съобщава The Los Angeles Times.

Повече от 20 000 електрически импулса бяха записани от Earth Networks от 18:00 до полунощ.

"- Това е доста интензивна система, която показва силата на бурята, която се приближава до брега от Тихия океан. През зимата, по време на силни бури, често има светкавици," обяснява  метеорологът Пол Уокър.

Светкавица също прекъсна за кратко работата на три терминала на международното летище в Лос Анджелис и удари самолет. В резултат на инцидента никой не е ранен.

По време на приближаването на бурята спътниците засякоха облаци с висока светкавична активност от космоса, докато местните жители снимаха шоуто от земята.