През последните дни в югоизточната част на Азия беше рекордно горещо.

В северната провинция Тхан Хоа Виетнам регистрира най-високата си температура в историята, съобщава "Индипендънт". Според изданието предишният температурен рекорд на Виетнам от 43,4С, поставен през 2019 г., е бил подобрен с 0,7С.

АФП съобщава чрез "Гардиън", че "властите са казали на населението да остане на закрито през най-горещите части на деня".

BBC News пише: "Тайланд съобщи за рекордните 44,6С в западната си провинция Мак.

Междувременно медиите в Мианмар съобщиха, че в град в източната част на страната е регистрирана 43,8С, което е най-високата температура от десетилетие насам."

Вестник "Вашингтон пост" съобщава, че Луанг Прабанг в Лаос също е подобрил температурния си рекорд за всички времена: "Приблизително 18,3 % от лаоските граждани живеят в бедност и е много по-вероятно да пострадат от повишените температури. Вероятно в цяла Югоизточна Азия се наблюдава значителна свръхсмъртност - или преждевременна смърт, причинена от пресичането на топлинен стрес и вече съществуващи уязвимости."

Отделно от това вестник "Вашингтон пост" нарича горещините в Азия "мрачен знак на времето", като отбелязва, че "по някои показатели Азия току-що преживя най-горещия април в историята си".

The Japan Times съобщава, че "Филипините са прекъснали учебните занятия часове след като топлинният индекс е достигнал "опасната" зона, отразявайки потенциално смъртоносната комбинация от горещина и влажност". Изданието свързва екстремните горещини с Ел Ниньо.

На друго място South China Morning Post съобщава, че за летните месеци в Индия се предвиждат "изгарящи температури". Той допълва: "Климатичният модел Ел Ниньо предвещава по-топли и сухи условия, които могат да превърнат не толкова добрия дъждовен сезон в лош за Индия".

Следва да се има предвид, че страните в посочения регион са в екваториалния и субекваториалния пояс и обикновено температурите там не са толкова високи, колкото лете в тропиците.

В замяна на това, климатът им е влажен и при такива температури организмът на човек просто няма физически начин да се охлажда, подложен едновременно на тях и високата влажност на и около Екватора: при температури над тридесет и няколко градуса, единственият начин да прави това е чрез потене и изпарение на потта.