Правителството на Обединеното кралство се отказва от плановете за пилотен "водороден град", в рамките на който през следващите години хиляди жилища ще се отопляват с нисковъглероден газ, съобщава Press Association.

Изданието отбелязва, че след обявяването на плана през 2020 г. много проучвания и експерти са заявили, че водородът ще има само малка роля в отоплението на сградите в бъдеще.

Сега правителството потвърди, че всички решения относно водородния град ще бъдат отложени за периода след 2026 г., който е крайният срок за стратегически решения относно ролята на водорода в декарбонизацията на топлинната енергия.

Daily Telegraph пише, че до този ход се е стигнало след вълна от протести в две по-малки общини, които са били набелязани като потенциални "водородни селища" - Редкар в Йоркшир и Уитби, близо до Елсмиър Порт в Чешир. Daily Mail цитира министъра на енергийната ефективност лорд Каланън, който казва: "Термопомпите и топлофикационните мрежи ще бъдат основният път за намаляване на емисиите от домакинствата в обозримо бъдеще."

Тъй като Обединеното кралство изостава от много от европейските си съседи по отношение на инсталирането на термопомпи, Bloomberg отбелязва, че "някои експерти от индустрията заявиха, че разглеждането на водорода за домашно отопление е отвличало вниманието".

Според BusinessGreen обаче привържениците на водородното отопление твърдят, че то може да предложи по-малко разрушителен вариант за нисковъглеродно отопление, отколкото преминаването на милиони домове към термопомпи или топлофикационни мрежи.

Новинарският уебсайт твърди, че това търкане е "предизвикало все по-ожесточена словесна война, като защитниците на водорода са информирали медиите, че термопомпите са твърде скъпи и трудни за инсталиране в много имоти". Financial Times отбелязва, че един опит за водородно отопление, захранващ около 300 жилища, все пак ще бъде осъществен във Файф, Шотландия, но началото му е отложено за следващата година.

Междувременно DeSmog съобщава, че министрите в британския Департамент за енергийна сигурност и нулево потребление (DESNZ) са се срещали с компании за изкопаеми горива и лобисти повече от 100 пъти през 2023 г. През годината, в която се наблюдаваше значително отстъпление от политиките за климата в Обединеното кралство, информационният канал изчислява, че министрите са се срещали с тези хора четири пъти повече, отколкото с външни учени, активисти и благотворителни организации, занимаващи се с въпросите на климата.

Файненшъл Таймс съобщава за резултатите от поръчан от правителството на Обединеното кралство преглед на борбата с политическото насилие и нарушенията, в който се заключава, че протестите трябва да бъдат забранени в близост до отбранителни и енергийни обекти в Обединеното кралство.

Вестникът се позовава на "вътрешни хора в Уайтхол", според които предложението вероятно ще бъде прието в правителството, тъй като министрите са останали "разочаровани" от протестите на групи като Just Stop Oil. Накрая, редакционната статия на "Гардиън" се фокусира върху замърсените водни пътища в Обединеното кралство, като обяснява, че проблемът се изостря от "по-широкия контекст на ускоряващата се криза на климата и природата", тъй като обилните валежи водят до прекомерно използване на канализационните оттоци.