Атлантическата буря Юнис връхлетя днес Англия и Ирландия, като скоростта на ветровете надхвърля 160 километра в час, предаде Ройтерс.

Природното бедствие навлезе над Англия в района на Корнуол, по западното крайбрежие. Британската метеорологична служба предупреди, че бурята може да причини сериозни смущения, да отвее покриви и да стигне до Лондон.

Юнис се заформи в централната част на Атлантическия океан и бе насочена от Азорските острови към Европа от атмосферен фронт. Скоростта на съпътстващите ветрове е толкова висока, че може да застраши живота на хората по пътя на бурята, предупреди британската метеорологична служба.

"Юнис със своите разрушителни ветрове може да се окаже една от най-силните бури, връхлитали южните и централните части на Обединеното кралство от години", заяви главният метеоролог на "Мет Офис" Франк Саундърс.

"Обозначаването на район с червен код означава, че там има сериозна опасност за живота на хората. Освен това изключително силните ветрове създават опасност от щети по сградите", изтъкна Саундърс.

Червен код бе обявен за Югозападна Англия - нещо, което се случва сравнително рядко. Последния път, когато е било отправено подобно предупреждение, беше през ноември 2021 г., припомня Ройтерс.

Британската метеорологична служба обяви вчера "червена тревога" за Югозападна Англия чак до Южен Уелс,. Ветровете по крайбрежието могат да достигнат скорост 145 км/ч.

За цяла Южна Англия, включително Лондон, е обявена "оранжева тревога". В столицата се очакват ветрове до 130 км/ч и редица кралски паркове ще бъдат затворени, както и виенското Колело на хилядолетието - прочутото "Лондонско око".

Тази буря може да вдигне във въздуха различни отломки и така да създаде смъртна опасност, да причини щети на жилищни и други сгради, чиито покриви може да се откъснат, и да скъса електропроводи, предупредиха метеоролозите.

Възможно е също да бъдат затворени магистрали, мостове и железопътни линии, да бъдат отменени самолетни полети и други маршрутни пътувания. От съображения за сигурност вече са отменени за днес всички влакове в Уелс.

Железниците препоръчват на пътниците в страната "да преразгледат своите планове" и подчертават, че влаковете ще се движат с намалена скорост - предимно до 80 км/ч, а летищата ги съветват да проверяват не е ли отменен техният полет.

"Естествено, армията е в готовност", увери вчера премиерът Борис Джонсън по време на посещение във военна база.

Заради застрашителната прогноза принц Чарлз отмени официален ангажимент днес в Уелс, съобщи офисът му и изрази надежда, че проявата ще се състои по-късно.

ИЗБРАНО