В следващите дни ни очаква динамично време. Макар и бавно, температурите ще започнат да се повишават в края на седмицата.

До края на деня днес времето ще остане ветровито и сравнително хладно. Облачността ще бъде по-често значителна, с по-съществени разкъсвания след обяд и над северните райони.

Краткотрайни валежи от дъжд ще има на места в южната половина на страната и в планините. Там валежите над около 1500-1700  метра надморска височина ще бъдат от сняг. Привечер преваляванията и на юг ще спират, освен в югоизточните райони около Странджа.

Още до около полунощ преваляванията и над крайните югоизточни райони ще спират и до сутринта над страната ще бъде без валежи, с променлива облачност. В Дунавската равнина вятърът от северозапад ще бъде до умерен. Минималните температури ще са от около 1 до 6 градуса, на места по високите котловини е възможен мраз (температури малко под нулата).

През деня облачността ще се увеличи и ще бъде значителна, с по-съществени намаления по поречието на Дунав. През Гърция, южно от страната ни ще преминава средиземноморски циклон, който ще оказва влияния главно на времето над южните ни райони. Там ще има превалявания от дъжд, докато на север ще бъде почти без валежи. Вятърът над Източна България ще се ориентира от изток, докато в западната половина на Дунавската равнина ще остане северозападен, предимно слаб. Дневните температури ще бъдат от 13 до 18 градуса.

Над Европа остава по-хладно от обичайното, предимно облачно, с превалявания от дъжд. Малко по-топло ще бъде по Средиземноморието.

През нощта срещу събота над по-голямата част от страната, освен крайните северозападни райони, ще бъде облачно. Дъжд ще превали на места около планините на юг и в Югоизточна България. В източната половина ще духа до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат от около 4 градуса на запад до 11-12 по морския бряг. В Северозападна България са възможни и по-ниски стойности и образуване на слана.

В събота облачността ще бъде по-често значителна. Ще духа до умерен вятър от изток и североизток. Слаб дъжд ще превали само на отделни места около планините и в крайните източни райони. Дневните температури ще бъдат от 13-14 до 19 градуса.

В неделя през страната ще премине циклонален вихър. Ще бъде предимно облачно, от запад на изток ще завали дъжд, но още след обяд от запад валежите ще спират, най-късно в крайните източни райони през нощта срещу понеделник. Минималните температури ще са от 4 до 9, а дневните - от 15 до около 20 градуса. Ще има динамична смяна на посоката на вятъра, с преминаването на циклона: отначало той ще бъде от изток, впоследствие в неделния ден - от юг, временно силен, а вечерта и през нощта срещу понеделник ще смени посоката си на западна и ще се усили, най-вече в Дунавската равнина.

В понеделник минималните температури ще са от около 4-5 на запад до десетина градуса по брега на морето, а дневните ще останат от около 15 до 20 градуса. В Дунавската равнина ще духа умерен и силен западен вятър. Облачността ще бъде незначителна, предимно средна и висока, намаляваща до слънчево време.

Към средата на следващата седмица постепенното повишение на температурите ще продължи и на места в някои дни те ще доближават 25 градуса.