Четирима души вече са загубили живота си при внезапните наводнения, които засегнаха Окланд през последните три дни и нанесоха щети за милиони долари. Извънредно положение остава в сила в Окланд и на юг в региона Вайтомо, предава Ройтерс.

Очаква се в Окланд през следващите дни да има нови проливни дъждове, съобщи градският съвет, на фона на това, че хората започват да пресмятат щетите от внезапните наводнения, които засегнаха най-големия град в Нова Зеландия от петък насам.

Снимка: AP/БТА

"Има много значителни щети в Окланд", каза днес новият премиер на Нова Зеландия Крис Хипкинс пред държавната Ти Ви Ен Зет.

"Имах възможността да видя това от първа ръка в събота и очевидно имаше редица домове, пострадали от наводненията, но също така и значителни движения на земни маси", каза той, цитиран от БТА.

По думите му в момента 350 души се нуждаят от спешна помощ за настаняване.

От петък насам върху града се изляха рекордни количества дъжд. Националният институт за изследване на водите и атмосферата (НИИВА) съобщи в Туитър, че Окланд вече е регистрирал повече от осем пъти над средните януарски валежи и 40 % от годишните средни валежи.

Градският съвет на Окланд заяви, че ако дъждът продължи с това темпо, ще има нови наводнения и се очакват свлачища.

Снимка: AP/БТА

Службата за пожарна и аварийна безопасност е получила 30 повиквания през последните 12 часа, включително за реагиране на свлачище, след като навес за автомобили се свлякъл по хълм.

Досега съветът е преценил, че 40 къщи не позволяват на хората да влизат в тях и са поставили жълти стикери, което означава, че хората могат да влизат само в определени райони за кратки периоди от време - на още 151 имота.

Снимка: AP/БТА

Поделения на Иншурънс Аустрелия груп в Нова Зеландия са получили досега над 5 000 искове, а Сънкорп груп съобщи, че е получила около 3 000 претенции.