Президентът на Уганда - Йовери Мусевени - е написал статия в Daily Telegraph с подзаглавие: "Западът има остра нужда от реалистична и разумна стратегия."

Според него, Уганда може да изиграе решаваща роля.

Статията започва така: "Откриването на петрол в Уганда стана повод за празнуване у дома. Очаквано обаче проектът за добив на нефт в басейна на езерото Алберт, който бележи важен етап в амбицията на Уганда да стане производител и износител на нефт, е посрещнат с критики от страна на развитите и вече индустриализирани държави на Запад."

Мусевени казва, че преходът на Запада към възобновяема енергия е "похвален", но добавя, че налагането на мораториум върху инвестициите в изкопаеми горива "е погрешно".

Той споделя, че енергийните нужди на Африка "не могат да бъдат задоволени само с внезапно преминаване към по-скъпа и по-малко надеждна слънчева и вятърна енергия" и добавя в светлината на войната в Украйна, че "като инвестира в залежи на нефт и газ в приятелски страни като Уганда, Европа може да намали зависимостта си от враждебни държави".

Мусевени заключава: "Западните политици трябва да възприемат по-реалистичен подход към изкопаемите горива, особено що се отнася до развиващите се страни.

Вдигането на мораториума би било добро начало; активната подкрепа за африканските проекти и инвестициите в тях са още по-добри... Както казах на срещата на върха на световните лидери по време на COP26: ако опазвате слабото развитие, можете да забравите за опазването на околната среда."