До февруари в Обединеното кралство обикновено се наблюдават около три бури, получили имена от метеорологичната служба на Великобритания - като Арвен, Бара и Калъм. Но досега през есента и зимата не е имало нито една.

В Атлантическия океан и в северозападна Европа времето е по-спокойно. Но защо?

Има редица фактори - и силите, които стоят зад липсата на бури тази година, бяха от съществено значение и за студения декемврийски период.

В предишни години първата именувана буря се е появявала в началото на декември. А до края на януари обикновено са се образували три бури, които са оказали влияние върху Обединеното кралство.

Бурите могат да донесат опасност за живота и да причинят щети за милиони лири от силни ветрове, проливни дъждове и дори значителни снеговалежи.

Защо бурите получават имена?

Най-натовареният есенно-зимен сезон беше през 2015-2016 г., когато до началото на февруари в Обединеното кралство се появиха общо осем именувани бури.

През февруари 2022 г. в рамките на една седмица са обявени три бури. Дъдли, Юнис и Франклин засягат стотици хиляди домове.

Според Асоциацията на британските застрахователи застрахователните обезщетения в резултат на трите бури са близо 500 млн. паунда.

Бурята "Юнис" беше една от най-силните бури в Обединеното кралство от 30 години насам, като в Южен Уелс и Южна Англия бяха издадени редки червени предупреждения.

Юнис е причина и за нов рекорд на Англия по пориви на вятъра от 122 км/ч в The Needles на остров Уайт.

Ветровете в Обединеното кралство обикновено се причиняват от малки колебания в активното струйно течение (коридор на силни ветрове на височина около около 10 км в атмосферата) над Атлантическия океан, насочено към Северозападна Европа.

При някои обстоятелства атмосферните условия могат да създадат експлозивна циклогенеза - или метеорологична бомба - точно на запад от Обединеното кралство, която може да донесе най-разрушителните ветрове.

Именуването на бурите е започнато от Метрополитен и ирландската Met Eireann през 2015 г. с идеята да може да се съобщава за опасностите и предупрежденията, свързани с тях.

През 2019 г. към инициативата се присъедини Кралският метеорологичен институт на Нидерландия (KNMI), така че също допринася с имена за списъка.

Защо е толкова тихо през този сезон?

Миналата година  есента - която, от метеорологична гледна точка, продължава от септември до ноември - беше третата най-топла в историята.

Въпреки че след много сухите пролет и лято валежите се увеличиха, те бяха само малко над средното ниво.

В началото на зимата декември беше първият месец от 18 години насам, в който средната температура беше под средната (става дума за Великобритания).

Студената вълна през декември се дължи отчасти на така наречения "блокиращ модел на времето". По това време този модел се намираше над Западна Европа и пречеше на метеорологичните системи да достигнат Обединеното кралство.

Липсата на именувани бури в Обединеното кралство през този сезон вероятно се дължи на позицията на полярното струйно течение - лента от силни ветрове високо в атмосферата, които създават и задвижват метеорологичните системи през Атлантическия океан към Северозападна Европа.

В други части на Европа броят на именуваните бури е по-голям от обичайния. В групата на Югозападна Европа, която включва Франция, Испания, Португалия и Белгия, те са осем.

Студената вълна в Обединеното кралство може да се дължи отчасти на факта, че естественият климатичен модел, наречен Ла Нина, който означава широкомащабно захлаждане в Тихия океан, се проявява за трета поредна година. Това е известно като "тройно потапяне".

В тази фаза зимите в Обединеното кралство обикновено са по-студени и по-спокойни в началото, след което преминават в по-меко, по-влажно и по-ветровито време в края на сезона.

Експертите смятат, че повишаването на глобалните температури означава, че до 2030 г. явленията Ла Нина и Ел Нино - обратното на Ла Нина - ще станат по-силни.

Какво ще стане през останалата част от зимата?

Настоящата прогноза показва, че през първата седмица на февруари високото налягане ще запази относително спокойна обстановката в по-голямата част от Обединеното кралство.

Всякакви периоди на влажно и ветровито време ще бъдат ограничени до северните райони на Обединеното кралство. Прогнозите за времето за повече от седмица напред обикновено са несигурни, но в средата на февруари има признаци, че може да стане по-влажно и ветровито.

Как климатичните промени влияят на ветровете?

Според Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF) връзката между изменението на климата и екстратропичните циклони - бурите, които обикновено засягат Северозападна Европа - понастоящем е неясна.

Те предполагат, че през последните няколко десетилетия честотата на ветровете в Европа всъщност е намаляла.

Въпреки това е широко разпространено мнението, че когато се появят бури, изменението на климата вероятно ще ги направи по-екстремни, с по-високи суми на валежите и потенциално по-силно въздействие.