През изминалото лято в Обединеното кралство температурите достигнаха рекордните 40 градуса, в Англия и Уелс смъртните случаи сред хората над 65 години се увеличиха с около 3 000, което е най-високата стойност от 2004 г. насам.

Много от тях се случиха през най-горещите дни в края на юли и началото на август.

Данните са от доклад на Службата за национална статистика (ONS) и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Експертите твърдят, че те показват колко опасно може да бъде горещото време.

"Тези оценки ясно показват, че високите температури могат да доведат до преждевременна смърт за уязвимите хора", казва Изабел Оливър, главен научен ръководител в UKHSA.

"Затоплянето на климата означава, че трябва да се адаптираме към безопасното преживяване на по-горещи лета в бъдеще."

В периода юни-август 2022 г. е имало пет периода с горещини - определени като дни, в които средната температура е по-висока от 20°C в Централна Англия.

По време на тези периоди е имало 3271 наднормени смъртни случая - 6,2% над петгодишната средна стойност - от общо 56 303 смъртни случая в Англия и Уелс.

А сред хората на възраст 65 години и повече е имало 2 803 смъртни случая - най-високият брой от 2004 г. насам, когато Англия въведе план за подготовка за горещи вълни.

В периода 17-20 юли, по време на едно от най-горещите лета в историята, в Обединеното кралство за първи път бяха регистрирани температури над 40С (104F).

В доклада се посочва също:

-повече смъртни случаи при жените (2 159) в сравнение с мъжете (1 115)

-всеки горещ период е бил последван от спад на смъртните случаи под средното ниво, което предполага, че смъртните случаи сред най-уязвимите са настъпили по-рано, отколкото биха могли да настъпят

-в периода 8-17 август - най-смъртоносния период на горещините - е имало 1 458 смъртни случая сред хората над 65 години

Анализът на смъртните случаи е изготвен от ONS, като е използвана информация от регистрациите на смъртните случаи. UKHSA също така използва статистически модел за оценка на свръхсмъртността, с изключение на Ковид-19, през периодите на горещини.

Сара Каул, ръководител на отдела за анализ на смъртността в ONS, заяви: "През лятото в Обединеното кралство, когато температурите бяха рекордни, се наблюдаваше увеличение на броя на смъртните случаи.

"Въпреки това, тези скокове около най-горещите дни бяха последвани от периоди на смъртност под средната.

"Това вероятно е резултат от краткосрочно изместване на смъртността, особено сред по-възрастните възрастови групи, където хората са починали няколко дни или седмици по-рано от очакваното."

Повечето от починалите са имали деменция и болестта на Алцхаймер, което я прави водеща причина за прекомерната смъртност, заяви ONS.

Хората от по-възрастните възрастови групи с тези заболявания са най-застрашени през периодите на силни горещини.

Допълнителните 3000 смъртни случая, наблюдавани през най-горещите дни, обаче само донякъде обясняват високия брой смъртни случаи, наблюдавани това лято.

В Англия и Уелс от юни до август са регистрирани около 16 000 смъртни случая повече, отколкото бихме могли да очакваме на базата на предишни лета.

През зимните месеци в повечето дни все още има повече смъртни случаи, отколкото през горещо лято като 2022 г.

Колко горещо е било лятото на 2022 г.?

Това беше най-топлото лято в Англия, изравнено с 2018 г. в историята на измерванията от 1884 г. и четвъртото най-топло лято в Обединеното кралство като цяло.

За първи път температурите в Обединеното кралство се повишиха над 40 °C - в Конингсби, Линкълншир, беше поставен нов температурен рекорд от 40,3 °C.

В 33 други населени места беше регистрирана предишната най-висока температура в Обединеното кралство от 38,7С, установена през 2019 г.

Нови рекордни температури бяха установени и в Шотландия и Уелс през юли - съответно 34,8С и 37,1С.