Земетресение с магнитуд от 5,4 по Рихтер е било регистрирано малко преди 14 ч. в северната част на Егейско море южно от полуостров Атон, съобщи гръцката телевизия Скай.

Епицентърът е бил на 138 км югоизточно от Солун и на 20 км югозападно от Атон.

Според Евросредиземноморският сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд от 5,3, а точният му час е бил 13,48 ч. Дълбочината му според центъра е 10 км, а според гръцкия институт по геодинамика е 19,3 км.

Засега не се съобщава за щети и пострадали хора.

Много метеорологични станции от мрежата на Атинската национална обсерватория са регистрирали ударната вълна от изригването на подводния вулкан край Тонга в Тихия океан в събота, съобщи АНА-МПА.

Вулканът изригна в 7,10 ч. гръцко (и българско) време в събота. В 22 ч. вечерта атмосферното налягане в Гърция се е повишило внезапно с 2 хектопаскала, веднага след това е спаднало с 4, след което се е нормализирало.

Медиите в Кипър също съобщават, че рязка промяна на атмосферното налягане е била отчетена от станциите на острова.

Потребители в социалните мрежи съобщават, че трусът е бил усетен и на територията на България. София, Благоевград и Гоце Делчев са сред градовете, в които то се е отразило. През нощта срещу неделя друго земетресение събуди Перник.

Силното земетресение в Гърция е усетено в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София - по високите етажи в кв. "Хаджи Димитър". Това съобщи за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

Доц. Трифонова информира, че силният земен трус от Гърция е усетен на много места в България, вече има и последващи трусове от него. "До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5,5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН. Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това заметресение, която може да продължи и месец, каза доц. Петя Трифонова.

Тя припомни, че рано тази сутрин /03.42 ч./ от НИГГГ-БАН регистрираха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в района на Перник. "Земетресението е било придружено със силен тътен преди това и е поизплашило доста хора. Епицентърът на това земетресение е много близо до Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник", обясни доц. Трифонова.