Авторитетната американска агенция по моретата  и океаните, НОАА, перогнозира големи положителни аномалии за по-голямата част от Централна и Северна Европа  и  северната половина на азиатския континент.

Местата, с окромни положителни аномалии за целия сезон, покриват над 40-50 на сто от Арктика.
 
При това, тази година съществува поразително единодушие на всички световни метеоцентрали в начина на разпределение и приблизителната големина на областите с очаквани сезонни  температури над обичайните.

Огромна област с температури, по-високи от обичайните с 5-6 градуса прогнозира и  китайският Пекински Център по климата (BCC от англиската абревиатура).

>>>>>>>Виж картата.>>>>>>

При това тези области са локализирани почти идентично с тези в прогнозите на  американската НОАА: в Североизточна Европа и около Урал, както и прилежащите арктически акватории и още една - в Далечния Изток и  Североизточен Сибир, където е най-студеното място на Земята по време на Бореалната (северна) зима.

Пекинският център прогнозира за тези места аномалии от над 5 градуса, което на сезонна база е  изумително голяма аномалия и наистина сочи драматична промяна в климата на планетата ни, най-ясно изразена в арктическите области.

В останалите части също се прогнозират положителни сезонни аномалии, но с малко по-малка абсолютна стойност, до 1-3 градуса над обичайните.
Отрицателна аномалия има в прогнозите единствено за северозападната част на САЩ и  Западна Канада.

За района на Балканите в източната им част, прогнозите на двете централи съвпадат и предвижданията им са за между един и 2 градуса положителна аномалия.

Друг авторитетен климатичен център, този на американския Колумбийски университет, IRI, който всяка година издава добре реализиращи се впоследствие прогнози за разпределение на вероятността на аномалиите, предвижда между 50 и 60 на сто вероятност за наднормена зима на Балканите и, което е доста важно и повишаващо цялостната вероятност за реализация на прогнозите, посочва над 2/3 вероятност за реализация на наднормени сезонни температури точно на големите петна на картата с положителни аномалии на  NOAA  ВCC.

Вероятностната прогноза на Пекинския център очаква над 60 на сто вероятност за мека зима на Балканите.
Въпреки, че Европейският център за средносрочни прогнози се финансира от пари на европейските данъкоплатци, техните сезонни прогнози не са с публичен достъп и може да бъдат проследени само косвено, чрез съответните дългосрочни прогнози на НИМХ или на сайта на Югоизточния център за дългосрочни прогнози.

Там неизменно присъства положителна аномалия за трите зимни месеца, макар с различна абсолютна големина, най-често между 3  и  5 градуса.
НИМХ  вероятно ще публикува  актуална ноемвриска сезонна прогноза за сезона декември-януари в близките дни.

Към момента на сайта им е публикувана октомврийската им такава, която гласи, че зимата ще бъде:
"Със средни сезонни температури близки до нормалните или по-високи и сезонни количества валеж близки до нормалните или по-малки. Може да се очаква зима 2017/18 да е по-топла от зима 2016/17."

Британският метеоинститут UKMET .
Според британския център, вероятността за реализация на наднормения вариант на зимата за Балканите е около 50 на сто (останалите два варианта - поднормен и околонормален, си делят останалите 50), т.е според британците, вероятността за мека зима у нас е два пъти по-голяма от тези за поднормена или  нормална.

Накрая, да завършим обобщението, с прогнозираните валежни количества.
За разлика от температурите, тук не може да бъде изведен ясен сигнал.
Сред метеоцентралите съществува както моментен разнобой в прогнозите по този показател, така и  липса на приемственост с по-ранните издания на прогнозите им. 

Следва да се има предвид, че това обобщение в никой случай не е разписание за зимните температури и валежи. Студени зими е имало и ще има и вероятно преди повечето от тях голяма част от метеоцентралите ще издават "топли" прогнози, така че това обобщение е само като илюстрация за предвижданите от световните институти вероятност за съответния сезон, според съответния институт, модел и  методика.