Ще разгледаме сезонните прогнози на няколко световни метеорологични института за предстоящата зима. Напомняме, че дългосрочните прогнози са само общи, ориентировъчни, невинаги с достатъчно висока степен на достоверност. За по-точни прогнози трябва да се следят краткосрочните прогнози на моделите и съответните национални институции.

Прогнозата на британския УКМЕТ за зимните месеци - декември, януари и февруари, е за температури по-високи от обичайните за нашия регион. Вероятността зимата да бъде по-мека от обичайното, британският институт определя  на около и над 50 на сто.  "Студеният" рариант за Балканите е с вероятност за реализация под 20-30 на сто. Тази прогноза е пробабилистична, т.е вероятностна и при нея няма конкретни стойности на предвижданото отклонение от норма, а само  вероятността  сезонната температура да бъде над или под  нея. По отношение на валежите, британският институт предвижда те да са над норма, с вероятност от около 50 до 80 на сто.
Японският институт  JAMSTEC  очаква нормална зима в температурно отношение, при което отклонението от нормата за северозападната половина на страната ще бъде 1 до 3 десети от градуса под нея, а за останалата част на страната - около нея. Според този източник валежите над страната ни през зимните месеци също ще са над обичайните.
IRI - авторитетният американски институт предвижда нормална зима в температурно и валежно отношение, като около нашия регион се очакват наднормени зимни месеци в температурно отношение. Тази прогноза също  е вероятностна.
6-месечните прогнози на CPC(climate prediction center) - подразделение на американската климатична агенция  NOAA от дълго време насам предвиждат по-топли от обичайните в различна степен, зимни месеци. Според водещата американска агенция, по-мек от обичайното с 2 до 4 градуса ще бъде месец януари. Не толкова изразена положителна аномалия ще има и февруари, а декември ще бъде с околонормални температури - т.е бихме имали нормално начало и меко продължение на зимата. Според NOAA валежите ще бъдат в рамките на обичайните или малко под тях за някои  региони на страната. 
Накрая, според Балканския югоизточен виртуален център(SEEVCCC) за климатични изследвания, предстоящата зима ще бъде много мека, с януарски аномалии между 3 и 5 градуса(при подобен сценарий би се реализирал вариант, близък до екстремно  меката зима на 2006/2007 година, но с повече валежи). Във валежно отношение този институт предрича влажна зима, с наднормени превалявания.
Все още нямат сезонни прогнози за зимния сезон японската  JMA и Пекинският климатичен център(BCC), а прогнозите на Европейския център за средносрочни прогнози  (ECMRWF), въпреки, че се финансира с пари на европейския данъкоплатец, т.е и нас в това число,  не са достъпни за масовия потребител.
Като обобщение, можем да заключим, че според метеоцентралите с налични към настоящия момент сезонни прогнози за зима 2013/2014, тя ще бъде мека или нормална, по-вероятно с валежи около или над обичайните.
Следващ преглед и обобщение на сезонните прогнози очаквайте в последните дни на октомври, а окончателен вариант - в края на Ноември.