Както писахме още преди месец, променящия се климат  през последното десетилетие се характеризира с промяна в годишното разпределение на валежите за голяма част от страната ни.
За разлика от предходния век, се появи забележима тенденция за увеличение на валежите в периода от последните дни на януари до началото на април, т.е за края на студеното полугодие. Това е характерно за средиземноморския тип климат, а доколко тази тенденция  ще се затвърди в следващите години, предстои да разберем. Във всеки случай, през тази година тя отново ще бъде налице, въпреки всички уговорки относно нейното разпределение  - неравномерно по райони и валежни количества.

Ето как предстои да с  случи това:
В следващите 24 часа челната, югоизточна периферия на голямата Атлантическа долина ще се разширява на изток и югоизток, изтласквайки гребена на разположения източно Азиатски антициклон и нашата страна ще попадне в циклонално барично поле. 
Облаците още през нощта ще се увеличават. Това, заедно с преноса на по-топъл въздух от юг, ще намали и стопира изстиването и минималните температури вече ще бъдат положителни. Утре след обяд облачността вече ще бъде значителна, особено на запад.
Въпреки това ще има и слънце, тъй като първоначално облаците  ще са средни и високи и прозрачни за видимата част на слънчевата радиация. Вятърът в планините и на изток ще се усилва, от югоизток и юг, а температурите ще се повишават до 15-17 градуса.
В събота облачността ще се вплътнява и снишава и на места ще превали слаб дъжд. През нощта срещу неделя в някои източни райони, най-вече по Черноморието, са възможни и по-значителни валежи.
От неделя, с различна продължителност ще превалява и на места в страната.
Преваляванията ще продължат и през първата половина и средата на следващата седмица, а температурите до понеделник ще остават сравнително високи: минимални от 5 до 10 в повечето дни, а дневните ще са от 9-10 до 15-16 градуса, с малки отклонения в двете посоки.
От понеделник -вторник, под влияние на постепенно проникващ от северозапад малко по-студен въздух, ще започне слабо понижение на температурите и снежната граница от близо 1800-2000 метра в началото на процеса, ще слезе с няколкостотин метра надолу, БЕЗ да стига ниските части на низините. Циклоните ще бъдат бавноподвижни, заради наличието на частично блокиращ антициклонален вихър на изток, но все пак, към четвъртък-петък, според сегашните сценарии, гребен на разположения югозападно от континента Азорски антициклон ще се вклини между "нашата" част на циклоналната област и Атлантическата долина-"майка", прекъсвайки връзката им и изтласквайки втората временно малко по-на север, както писахме още миналата седмица.
Валежите у нас, които като цяло няма да бъдат нито обилни(с малки изключения), нито повсеместни едновременно,  заради сравнително дългия валежен период на много места ще се окажат значителни като общи количества за целия период. Необходимо уточнение е, че в низините в рамките на достоверния за прогнозиране период до четвъртък-петък преваляванията  ще бъдат от дъжд, заради недостатъчно студената въздушна маса във височина и бързо нарастващото слънчево греене, затоплящо значително въздушната маса и повърхността в съседните райони.  
Месец март може да бъде и зимен, но само за сметка на мощни и "дълбоки" доставки на студена арктична въздушна маса, каквато тази над страната ни в следващите 7 дни със сигурност няма да бъде.

В същото време по планините оскъдната снежна покривка ще се увеличи, както и  влагата в почвата в много райони на страната.

За повече подробности следете прогнозите ни и през следващите дни.