Първо няколко факта за времето у нас през изминалите месеци. Всички те, без изключение, бяха в рамките на нормата или - по-често - НАД нея. Наднормен беше и април, и март, и  двата зимни месеца на тази календарна година.

Към момента текущата аномалия за месец май е отрицателна, но спрямо нормалните за изминалия 22-дневен период на месеца температури, реалните досега са с около 6 десети средно за страната под норма. Т.е месецът е нормален, а предвид очакваните в следващите дни до края на месеца температури над обичайните, аномалията не само че ще се доближи до нулата, но на много места ще стане положителна. 
Респ. с над 90 на сто вероятност, месецът ще бъде с нормални температури, при това на фона на валежи, които в някои части на страната само за първата му половина превъзхождат трикратно и повече месечната норма.
Какъв извод може да се направи въз основа на тези факти?

Малко, но необходимо  отклонение. През последните години - края на миналия и от началото на този век, хладно и едновременно сухо лято у нас е почти изключено. Хладните лета през последните 20-25 години се броят на пръстите на едната ръка, а за последните 10 години то е точно едно: това на 2005 година. Сухо време е възможно в периоди с доминиращо антициклонално време. Дори първоначално антициклонът над нашия регион да бъде изграден в по-хладен въздух, само за няколко дни той ще се трансформира  от силното слънце и температурите(през деня - почти веднага, а минималните - до няколко дни) ще влязат в норма, а впоследствие и ще се установят трайно и категорично над нея.

Затова хладните "модерни" лета са възможни единствено на фона на предимно облачно време в хладна въздушна маса.

Това, че дори този вариант е все по-трудно реализируем, сочи съвсем пресният майски тазгодишен пример.
Причините са главно в драматично затоплящата се Арктика, която просто не е в състояние да доставя едновременно продължително и достатъчно студен въздух, при това в едно и също направление на юг.
Затова, въпреки, че не можем да изключим напълно хладно лято, с много голяма вероятност може да твърдим, че такова няма да се реализира.

Да направим бърз обзор на прогнозите на световните метеоцентрали.

Първо, прословутите 6-месечни карти на американската НОАА. Както често сме обръщали внимание, през последните години те неизменно предвиждат хладни или в най-добрия случай - нормални лета за нашия регион. През последните 9 години тези прогнози неизменно и с радващо постоянство се...провалят!

Нека разгледаме прогнозата за юни и юли на тази агенция за Европа. На фона на слабия плюс(1-2 градуса над норма) за една полоса, обхващаща от запад на изток средата на континента, за крайните северни райони и у нас, НОАА  слага спорадични "сини" петна на фона на общо взето нормални за съответния период температури.
Т.е дори "криофилските" прогнози на тази авторитетна централа от последните години не са налични: еднозначно американския климатичен център предвижда нормално лято.
И тук е уловката: мнозина от наскоро заинтересувалите се от тази материя, приемат това за чиста монета, гледайки семплите сини и червени карти. Необходимо е поредно много важно уточнение:
че аномалиите са посочени спрямо базов период 1999-2010 година.
Това е съвсем нестандартен период(СМО ползва и ще ползва още 7 години базовия период 1961-1990гг), който освен, че е кратък, е и много....горещ. Само да припомним, че в него са включени най-горещите лета за нашата страна и  Европа - 2000, 2003, 2010, 2007...Липсва само "черешката на тортата" -2012( с неговите над 4(четири!) градуса аномалия  за целия сезон). Дори без нея, имаме един 12-годишен базисен период, в който хладното лято е цифром и словом 1(едно) а ПОЛОВИНАТА са  горещи или много горещи. Останалите 3-4 - в рамките на нормата.
От цялото многословие(но необходимо многословие), в крайна сметка излиза, че НОАА предвижда едно "нормално" лято, но...нормално ако се вземе за база, че нормално лято е такова(почти) като 2000, 2003 или 2007 година. Спрямо дългогодишен минал период на миналия век, тези лета не са нормални: за раличните региони те са по-горещи с 1,2 и дори 3 градуса от обичайните.

Съвсем друг е и разговорът, доколко(за пореден път) летните прогнози на НОАА ще бъдат адекватни спрямо реалността. Предстои да узнаем.
Всъщност, прогнозите за лятото в температурно отношение не са предизвикателство. Когато дадено издание публикува "бомбастична" и  (обикновено) невярна прогноза за следващия сезон, то не търси главно информираност  у  читателя, а повишаване на интереса към себе си.

За разлика от основната маса интернет издания, vremeto.dir.bg  има за цел обективно да събере  наличните базови прогнози и въз основа на тях и критичен анализ на минали периоди и процеси, да обобщи и синтезира каква е най-вероятната прогноза за страната ни. Независимо дали тя се харесва на някого или не е достатъчно "атрактивна" за предизвикване на сензация и повишен интерес.
Затова, след прегледа на прогнозата на НОАА, няма да се разпростираме, подобно на зимния период,  на прогнозите на  останалите метеоцентрали. С едно изключение: най-авторитетния европейски прогностичен център, британската  Мет Офис(UKMET).

В сезонната си температурна прогноза за лятото, излязла току-що, посочената вероятност  за наднормени температури е около и над 80 на сто за нашия регион.
Напомняме, че това е много консервативна, предпазлива и авторитетна метеоцентрала и тези НАД 80 на сто вероятност   имат съществена тежест при прогнозирането на предстоящата сезонна аномалия.
Затова е и категоричността на заглавието на статията ни.
Лятото еднозначно, за пореден път, както посочваме още от края на зимата, ще бъде наднормено.
Вероятността за това, по обективни преценки е над 90 на сто - само по себе си удивително висок показател за дългосрочна прогноза. Интригата остава единствено в полето на валежите и съответно: ще бъде ли лятото малко по-влажно и не толкова подчертано наднормено или ще бъде с валежи в рамките на обичайните или дори под тях и отново много горещо.
Несигурността по отношение на последните внася проявилият се и усилващ се Ел Ниньо, който сериозно ще размести равновесието в климата на планетата в следващите месеци и 1-2 години.