Същевременно, в една или друга степен, всички метеоцентрали, издаващи дългосрочни прогнози, очакват поредно наднормено лято.

Тук трябва да се уточни, че през последните няколко години да направиш прогноза за горещо лято не е никакво предизвикателство. Последните лета с околонормени температури са отбелязани преди десетина години, в средата на първата декада на столетието. В същото време, след 2007 година насам, летата без изключение са наднормени - с малко или много: горещи, много горещи или рекордно горещи(след 2007, такава беше и 2012 година с нейното лято).

След нормалното начало(но наднормен месец май!) миналогодишното отново се увенча с много горещ и сух край.
При все това, едно нещо им липсва на горещите лета от последните години: своеобразната "черешка на тортата",  а именно, да бъде подобрен рекордът от Пловдив, измерен на 5 юли 2000 година и равняващ се на точно 45(четиридесет и пет) градуса по Целзий.
Малко отклонение: в много източници ще срещнете, че най-високата температура в страната е измерена в село(сега град) Садово, 45.2 градуса през далечната 1916 година. Мнозина поставят под съмнение този рекорд по най-различни причини: стандартност на измерванията, някои съображения относно съответните обстановки през 1916 и т.н.
Тежък е и доводът, че в момента там липсва представителна станция, затова достатъчно солидният, сравнително скорошен, стандартно измерен и заслужаващ доверие рекорд от 45 градуса в Пловдив може да бъде приет за абсолютен за страната ни.
Никой не може да твърди със сигурност, дали този рекорд ще бъде подобрен през идващото горещо лято или в следващите 2 или 3, но с голяма вероятност може да се очаква това да се случи скоро.

Предпоставките: Продължаващото глобално затопляне.
"Маскираното" отчасти, "забавено" повишение на температурите в последните няколко години, обусловено от Ла Ниня и някои други многогодишни океански цикли, но все пак налично,   в нашия регион е най-силно изразено през лятото и особено в средата и втората му половина. 
Поради тази причина, да се даде прогноза за горещо лято не би било особено постижение. Дори чисто статистически, вероятността за поредно горещо лято е над 70(между 70 и поне 90 на сто).
Подобна вероятност предвижда авторитетният американски модел   на IRI, както и британския UK MET. 
Московският национален метеоинститут обикновено издава доста консервативни прогнози, затова самият факт за такава с начало на горещо лято в Централна, а и Южна Русия, са допълнителен довод за очаквано ранно начало на лятото и у нас.

Обикновено "неутралните" прогнози за лятото на американската НОАА, макар по-сдържано, също очакват наднормени летни месеци за региона, което е прецедент за последните няколко години: този модел се справя добре с прогнозите за зимните месеци, но досега летните им бяха като цяло незадоволителни, с неизменно предвиждани нормални(и дори хладни!) лета и неизменно последващи горещи и рекордно горещи такива.
Накрая, но може би първостепенно като важност:
В момента набира сила, според почти единодушните прогнози на централите, много силен Ел Ниньо, който вече се проявява, след колеблива и неутрална фаза през изминалата зима и ще се усилва поне до късната есен на 2014 година. Това би могло да означава(освен поредна мека зима догодина), че настоящата, 2014 година има шансове да излезе начело като най-топла година в историята, тъй като последните няколко, въпреки че се нареждат в десетката най-топли, не успяваха да отнемат палмата на първенството на 1998 и 2010.

В резюме:
Прогнозите за предстоящо хладно лято у нас имат вероятност да се реализират, но....тя е под 10 на сто(по наша преценка, дори и по-малка). 
Лятото със сигурност ще бъде горещо и по-топло от обичайното.
Остават само по-второстепенни въпроси, като дали в низините летните температури(над 25-26 градуса за периоди повече от няколко дни) ще започнат още в началото на май или дори края на април, или в някаква степен ще се повтарят някои от летата в края на миналото десетилетие, с начало, напомнящо "класическото" лято от изминалите столетия: малко повече краткотрайни валежи през май и началото на юни и периоди на нормални, редуващи се с наднормени температури, последвани от подчертано гореща среда  и втора половина с многобройни подобрени рекорди.
Предстои да узнаем.