Руските синоптици, чиято страна обира практически почти всички подобни обстановки, наричат тези вихри "ныряющие циклоны" или просто "ныряльщики" - гмуркащи се циклони или гмурци. 
Както вече обръщахме внимание, антициклон над Великобритания или Скандинавието, почти винаги означава лошо време у нас, защото по източната и югоизточна периферия на тези вихри зиме се спуска студен континентален въздух, а лете(най-вече в началото - май и юни) - хладни въздушни маси, често с бавноподвижни високи циклонални ядра, които в първия случай носят снеговалежи, а във втория - облачно и като следствие - по-хладно време, с превалявания, придружени с гръмотевици. Така че, в момента това време, което имаме - с температури около и малко над обичайните за февруари, всъщност е периодът на "лошо" време, което обуславя британския антициклон. Атлантическите вихри са частично блокирани от него и принудени да образуват "с-образна", подобна на скоба долина, започваща от Егейско море, през Средиземно, района на Азорските острови(патрони на едноименния антициклон, който в момента липсва на това място), нагоре през по-западните части на Северния Атлантик и северно от антициклона на най-високите ширини, в акваториите на Гренландия и около Северния полюс. Докато южният "ред" циклони носят 
облачно време и периодични валежи у нас през последните дни, се намира в насрещните източни потоци на блокиращия антициклон и са твърде бавноподвижни, северните вихри са "засилвани" на изток от циркулацията на този антициклонален вихър и по северното крайбрежие на континента атмосферните вълни, по които са завихрени циклоните, се движат с много голяма скорост на изток. В следващите дни по една или друга причина, източната периферия на блокиращия АЦ ще започне да отслабва и да се руши. За разлика от миналата седмица, в момента(или след няколко дни) няма друг АЦ вихър източно и в резултат горните, северни циклони, намирайки "лесния" път, с много голяма скорост ще се спускат повече или по-малко косо на югоизток, наподобявайки гмуркане - поради тази причина и са наречени така. Почти всяка зима поне по веднъж, а обикновено и повече пъти, се наблюдават подобни обстановки, но най-често гмуркащите се циклони влияят главно на времето в Русия - северните, централни и югоизточни части на Европейската и територия и Западен Сибир.
Според моделите 2 или 3 подобни вихъра ще повлияят повече или по-малко  на времето и у нас през следващите 7-8 дни. Много е трудно да се определи отсега точната траектория на всеки от тях. Според обобщенията на моделите към сегашния час, поне едното арктично нахлуване ще "закачи" страната ни към края на седмицата, като влиянието ще бъде най-силно на североизток и по-слабо на запад и  югозапад, заради "допирателната" траектория на студената вълна. 
Предвид големите градиенти и много високата скорост на студения/студените фронтове при тези процеси, приземните температури, въпреки студената арктична въздушна маса(може да се каже, че за около 30 часа тя пристига от район, близък до Северния полюс до Североизточните Балкани и Украйна), динамиката на процеса, както и мартенското слънце, няма да позволят съществено понижение на температурата у нас: най-общо казано нощем минималните ще са с няколко градуса под нулата(но ще има и места с околонулеви стойности!), а денем - положителни. Все пак, усещането ще бъде за студено време, заради силния вятър от север  и северозапад. 
Валежите по тези процеси по правило  са слаби и от краткотраен тип, т. нар. "щъркелов сняг" - краткотрайни, по няколко до 10-15  минути мощни извалявания с впечатляващ интензитет и съпроводени с вятър, често на парцали. По-значителни са тези явления в планинските райони и най-вече северно от планинските препятствия, намиращи се перпрндикуларно на посоката на нахлуването, "подпиращи" и издигащи принудително засиления въздушен поток, подпомагайки изваляването. Заради "издигането" на релефа, това важи и за Североизточна България. Въпреки това, дори и там едва ли ще се образува нещо повече от нетрайна, съвсем тънка снежна покривка. 
Сега идва по-приятната част. След типичната за март динамична обстановка, без да бъдем наясно още отсега с конкретните срокове, много е вероятно към 5-7 март налягането над Източното Средиземноморие най-сетне да се повиши по-трайно и над нашата страна да започне пренос на топъл въздух от запад и югозапад, но вече при повече слънчево време и за поне неколкодневен период, при повече късмет - седмица или повече. Навлизане на този процес в сигурните срокове, при които ще могат да се дадат и по-конкретни прогнози, е възможно да стане до 3-4 дни, при което веднага ще ви уведомим за тези сценарии.