През втората половина на месец април страната ни е по-често под влияние на циклонални области и свързаните с тях облачни системи и фронтални зони, обуслявящи различни по интензивност и количества валежи.
Подобна обстановка ще се задържи и през следващите 3-4 дни до края на седмицата.

Едва от понеделник над низините ще се установи по-често слънчево време, с развитие на купести облаци след обяд, но по-малка вероятност за кратки превалявания, основно около планините и то само на отделни места.
В низините в началото на следващата седмица, според сегашните модели от понеделник или най-късно вторник, ще бъде слънчево или с временни увеличения на облачността и малка вероятност за валежи.

Това подобрение на времето ще дължим на разпространяващ се над Балканите гребен на високо атмосферно налягане,  който, обаче, отначало, в тила на последния циклон над района в неделя-понеделник ще 'завари" по-студена въздушна маса.
Затова в началото на седмицата сутрин ще бъде по-хладно(и до около 5 градуса), а през деня слънцето ще затопля въздуха до 18-20 градуса в низините.
Впоследствие температурите ще се повишават, а подробности и по-конкретни прогнози за този процес очаквайте в следващите дни, както и по времето на празниците, когато ще следим за вас актуалната синоптична обстановка и сценарии на моделите.

В по-общ план, облачното и често дъждовно време е нещо съвсем нормално за втората половина на пролетта. Не без известна доза спекулация, може да се твърди, че е "по-нормално" да има 10-дневен дъждовен период през април, отколкото няколко дни с температури, превишаващи 30 градуса, какъвто бе случаят през миналата година, макар и в двата случая да става дума за отклонения в рамките на обичайното за средата на пролетта.

В температурно отношение за България настоящият април е в рамките на нормата, като дори номинално я превишава със седем десети от градуса(отклонение от нормата с минус 1 до плюс един градус се счита за нормално) - средно за страната. Във Варна, Бургас и по планинските върхове месецът дори е наднормен, с аномалия малко над един градус. Навсякъде аномалиите са положителни, единствено в Сандански месецът до днес излиза точно в рамките на нормата с нулева аномалия.

Може да се направи извод, че тези валежи, в много от дните с къснопролетен, краткотраен характер, са своего рода продължение на тенденциите още от  края на януари времето да "изпреварва" обичайното за съответен период с 2 до 3 седмици: пролетта подрани с 3 седмици, а майските валежи паднаха през втората половина на април.

Доколко това е резонно ще разберем след по-малко от месец, когато и ще може да направим равносметка дали дългосрочната прогноза за влажен май месец се е сбъднала:)
Според нас, има немалка вероятност още около и дори малко преди средата на месеца да се установи чувствително по-сухо време с температури, намекващи за началото на лятото.

Същевременно в източната част на Тихия океан набира сила силен Ел Ниньо и това може да се отрази по непредвидим начин на времето в различните части на земното кълбо  в една или друга посока, въпреки като цяло затоплящото влияние, което оказва на цялостния  земен климат този феномен.