Подобни процеси са нещо нормално за прехода от пролет към лято и  началото на лятото. 
В същото време преваляванията, освен в утре и вечерта срещу събота, ще имат локален характер и няма да са нито толкова обилни, нито толкова продължителни, колкото тези от началото на месеца, които бяха обусловени от  по-различен процес: поредица от бавноподвижни циклони.

Студеният въздух, който започва да прониква у нас довечера и утре и свързаната с него обширна, но неособено дълбока циклонална област, ще влияят по-съществено на времето до края на седмицата. След това студеният въздух ще се трансформира, а налягането, макар бавно, ще се повишава.
Съществени валежи и неблагоприятни явления ще има най-вече утре, а на изток - отчасти и в събота. 
Ще бъде ветровито, а дневните температури няма да превишават 18-23 градуса, на места по високите полета и в местата с по-продължителни валежи - до 15-18.
Още в събота зад студения фронт явленията бързо ще отслабват и макар облачността да остава променлива или значителна, в Западна България преваляванията ще са съвсем слаби, заради еднородния хладен въздух, вятърът и все още значителната облачност.
В неделя краткотрайни валежи са възможни около планините и на изток, без да бъдат особено интензивни, освен на отделни места.
Температурите ще започнат бавно да се повишават.
В понеделник и първата половина на следващата седмица, въздушната маса бързо ще се затопля, макар отначало, в условията на циклонално поле, това ще означава освен повишение на температурите, вторична частична лабилизация на атмосферата и кратки следобедни превалявания от летен тип - с локален характер.
Дневните температури, освен в първите 1-2 дни на юни, когато ще бъдат малко по-ниски, бързо ще достигат стойности, близки до обичайните за началото на месеца.
Впоследствие повишението от ден на ден на температурата ще продължи и през втората петдневка на месеца предварителните прогнози не изключват и първите за сезона по-сериозни ранни летни жеги.

В планините през почивните дни условията няма да бъдат подходящи за неподготвени туристи: времето ще бъде променливо, с гръмотевични бури, силен вятър с променлива посока по време на явленията и сравнително ниски за сезона температури. На 1200 метра надморска височина максималните ще бъдат съответно: утре и в събота към 10-11 градуса, в неделя и понеделник около 12-13, а след това 16-17 градуса
С изключение на съботния ден, когато в повечето планини, освен Източна Стара планина превалявания са малко вероятни(но в замяна на това ще бъде облачно, ветровито и хладно!),  краткотрайните превалявани и шкваловият вятър ще са ежедневни, през следващата седмица- главно след обяд.

 По морския бряг, въпреки че температурите ще бъдат по-високи - между 18-19 и 22-23 градуса,  до вторник също ще превалява всеки ден. Морската вода към момента е с температура, близка до 20 градуса, но съществува немалка вероятност вятърът от запад и северозапад да предизвика т. нар. "ъпуелинг" - придвижване на тънкия затоплен повърхностен крайбрежен воден слой навътре и заместването му със студени води от по-дълбоките части.
Частично стабилизиране на атмосферата и повече слънце преди и около обед, там също  се очакват към сряда.