Покачващите се температури на Земята поставиха нов рекорд или доближиха рекорда през 2020 г., съобщиха глобални метеорологични организации, цитирани от Асошиейтед прес, Ройтерс и АФП.

Според НАСА и няколко метеорологични организации 2020 г. е преминала или се е доближила до рекорда, поставен през 2016 г. за най-горещата година в историята на измерванията, допълва БТА.

Други агенции като Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ посочват, че миналата година се нарежда на второ или трето място по горещина.

От Световната метеорологична асоциация посочват, че разликите в средните глобални температури в трите най-топли години - 2016 г., 2019 г. и 2020 г. са пренебрежимо малки.

Средната глобална температура през 2020 г. е била около 14,9 градуса по Целзий или с 1,2 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалната епоха 1850-1900 г.

Този показател е близо до поставената цел от Парижкото споразумение за климата да не се позволява повишаване на температурите от прединдустриалната епоха с повече от 1,5 градуса.

"Поредна година все същото - рекордно глобално затопляне, каза климатологът от университета на Пенсилвания Майкъл Ман. - Продължаваме да трупаме въглеродно замърсяване и очакваме планетата да се затопля. И точно на това ставаме свидетели."

Земята се е затоплила с 0,9 градуса по Целзий от 1942 г., когато е роден новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън и с 0,6 градуса от 1994 г., когато е роден певецът Джъстин Бийбър, сочат данните от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

"Дали 2020 г. е най-топлата или втора по ред в историята на измерванията, няма значение. Най-важното е, че дългосрочната тенденцията при температурите е много ясно изразена нагоре, нагоре, нагоре", каза Гавин Шмид, директор на института за космически изследвания "Годар" в НАСА.