На 22 септември в 16.31 часа настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Въпреки формалното начало на по-хладен сезон днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, в София - около 24 градуса.

Най-ниска температура днес рано сутринта бе измерена в Добрич - 6 градуса.

Над планините ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб южен вятър. Максималната температура на 1200 метра височина ще е около 20 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.