Порой с градушка удари Мадан днес следобед и активизира свлачища в района на родопския град.

Дъждът започна със силен вятър и се обърна в буря, като пороят се редуваше с градушка, разказаха жители на Мадан пред "Марица". Улиците в общинския център се превърнаха в реки, но няма щети - водата бързо се оттече, тъй като шахтите са отпушени, бяха чистени наскоро, съобщиха от общинската управа.

Активизирали са се обаче свлачища в района на Шаренка и Мъглища.

Вчера следобед силна градушка почти унищожи реколтата в маданското село Върбина. "Започна около 17 часа и валя продължително време. Ледените зърна бяха с големината на орех. Щетите по реколтата на хора са огромни, има изнесени участъци от пътни платна, напукан асфалт и запушени канавки", съобщи кметът на Върбина Атанас Карамитев.

Мощни бури удариха и районите на Кюстендилско и Девинско, съобщи Нова тв. В районите се изсипа дребна градушка, а вятърът е бил със силни пориви.

Очаква се мощна гръмотевична активност с градушки и през уикенда

В следващите дни атмосферата ще е неустойчива поради нахлуване на по-студен въздух. В събота в часовете следобед и вечерта ще има условия за развитие на мощни гръмотевични бури с интензивен валеж, резки пориви на вятъра и значителен риск от градушка. Процесите ще са по-бурни в Западна и Централна България, но ще засегнат и някои райони на изток. Дневните температури ще са високи - между 28 и 33 градуса.

В сила са предупреждения за опасно време - зоната с оранжев код обхваща районите около София, Враца, Ловеч, Плевен и Габрово. Прогнозите са за значителни локални валежи до 40-50 литра на квадратен метър за 24 часа, гръмотевични бури с градушки.

В неделя в хода на деня отново в същите райони валежите ще продължат - с по-голям интензитет в северозападната половина на страната. Дневните температури ще се понижат осезаемо в Северна България, където термометрите ще показват между 20 и 25-26 градуса. На юг ще остане по-топло със стойности до 30-32 градуса в традиционно най-топлите райони. Отново там вятърът се очаква да е със силни пориви от юг-югоизток.

Динамичното време ще се запази до средата на следващата седмица. От сряда нататък валежите ще са на малко места, слънцето ще преобладава, а температурите ще се върнат към почти летни стойности около и над 30 градуса.