Връхлетелите днес страната бури, гръмотевици и вихрушка взеха не само материални щети, но и човешка жертва.

32-годишен мъж загина в жилищна сграда в Асеновград при пожар, пламнал веднага след гръмотевичната буря в града. Сигналът за инцидента в 4-етажната кооперация е получен малко след 15.30 ч. Към 18 ч пожарът вече е потушен, но е изгоряло цялото таванско помещение, в което е живеел загиналият мъж. След като съседите видяли дим, го приканили да излезе, но той отказал. Въпреки намесата на 4 пожарни екипа, мъжът е загубил живота си в горящото помещение.

Точно преди инцидента, в Асеновград е имало гръмотевична буря, така че не се изключва версията именно мълния да е причинила пожара, съобщи БНТ.

Снимка: tvsatcom

До 18,00 часа днес в община Асеновград са постъпили над 60 сигнала, след преминалата пролетна буря, която протече с ураганен вятър и проливен дъжд в продължение на малко повече от час. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Сигналите са най-вече за наводнени избени помещения, гаражи, фризьорски салони, заведения, аптеки, зоомагазин. Екипите на пожарната продължават да отводняват мазета, сред които и на три училища. Има два сигнала за скъсани кабели. Наводнени са и общински обекти и сгради. Има паднали клони. В централна градска част за кратко е имало прекъсвания на електричеството.

Пороен дъжд, премесен с градушка, се изсипа и в Пазарджик. Засегнати са още две общини.

На тел. 112 към момента са получени 12 сигнала за наводнени дворове и къщи. Наводнени са и част от улиците на града, съобщава говорителят на полицията Мирослав Стоянов. "Към момента има пет сигнала за паднали дървета на различни места, има наводнени дворове и приземни етажи в резултат на невъзможност на канализационната система да поеме голямата част от валежи от дъжд. Там също са изпратени екипи на пожарната. Сигнали постоянно се получават", каза Стоянов пред БНР.

Силна гръмотевична буря и краткотраен пороен дъжд имаше в няколко общини в Благоевградска област. Мълния е паднала върху плевня в гърменското село Дъбница, но няма пострадали хора и животни, каза кметът на общината Феим Иса.

Ураганният вятър е пречупил дървета и метални конструкции в Благоевград, Петрич и Сандански. В Банско е паднал стълб на улична лампа. На някои места бурята е нанесла поражения върху земеделски култури. В областния щаб по бедствия и аварии няма подадени сигнали за пострадали хора и наводнени сгради.

Спициализираният сайт за времето Meteo Balkans днес не смогваше да показва снимки и видеа от засегнатите райони в почти цяла България.

"Пълно унищожение. Градушка помете посевите в села от общините Борино и Доспат. "Все едно зимата се завърна, над 10 см. е покривката, която образуваха ледените късове", каза кметът на село Буйново Бойко Хаджиев. Градушката е с големина на лешник и се сипела много интензивно. "Възрастни хора казват, че не помнят такъв ураган да е минавал оттук, допълва Хаджиев. Кметът обясни, че няма представа какви са щетите в селото тъй като продължава силно да вали.

Ледена покривка от градушка се образува близо до Първомай.

В Сандански пък вилня вихрушка. Стихията удари толкова силно, че по улиците имаше летящи керемиди, дрехи и други предмети. Има щети по автомобили и къщи, съобщава Кирил Димчев.