Германският министър на финансите Кристиан Линднер отхвърли призивите за изплащане на компенсации на гражданите, които имат по-високи сметки за отопление и гориво поради повишената цена на CO2, съобщава Tagesschau.

Той заяви, че в рамките на този парламентарен период няма да има повече "климатични фондове", допълва изданието.

В интервю за "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" Линднер казва: "От 2025 г. технически можем да направим плащане на глава от населението".

Въпреки това изданието го цитира да добавя: "В момента приходите [от данъка върху CO2] се използват за насърчаване на отоплението, санирането на сгради, производството на екологична стомана, зарядни станции за електрически автомобили и т.н. Накратко, тъй като едно домакинство получава финансиране за термопомпа, няколкостотин други не могат да получат пари за климата тази година."

Der Spiegel отбелязва, че опозиционните партии предупреждават за "намаляващо обществено одобрение на мерките за климата" поради "неизплащането на средства за климата" за тези, които произвеждат по-малко CO2.

Междувременно WirtschaftsWoche съобщава, че днес в Берлин се очакват "хиляди фермери" на кулминацията на седмицата на фермерските протести срещу премахването на данъчните облекчения за селскостопанския дизел. В продължение на дни в много германски региони се провеждат фермерски протести, които предизвикват "значителни" смущения в движението, отбелязва изданието.

В събота германският канцлер Олаф Шолц призова за "спокойствие и готовност за приемане на компромиси", като предупреди за "екстремисти, които разпалват ярост на фона на по-широко недоволство", съобщава Асошиейтед прес. Шолц заяви, че правителството е предложило "добър компромис", въпреки че фермерите продължават да настояват за пълно отменяне на съкращенията на субсидиите, допълва информационната агенция.

И накрая, Wall Street Journal помества редакционна статия на своите климатично скептични коментарни страници, в която подробно се описва новият "постзелен" германски бюджет, в който "повишаването на приходите може да включва увеличаване на данъка върху въглеродните емисии от 40 на 45 евро за метричен тон".

В статията се твърди, че "всички тези разходи се прехвърлят върху домакинствата, за да може правителството да продължи да субсидира някои тежки индустрии, както е планирано, включително производителите на чипове и стоманодобивните предприятия, които са подложени на натиск да декарбонизират".