Новият закон за отоплението, обсъждан в Германия от месеци, влиза в сила в началото на годината, съобщава Die Zeit.

Законът за енергията в сградите (GEG) предвижда, че от 2024 г. всяка новоинсталирана отоплителна система трябва да се захранва с 65% възобновяема енергия, обяснява изданието.

То допълва, че новите разпоредби се прилагат от януари, предимно за нови сгради в нова устройствена зона, с преходни периоди за съществуващи сгради. Следователно на функциониращите отоплителни уреди на нафта и газ се разрешава да продължат да работят, а в случай на необходимост от цялостна подмяна поради непоправими проблеми са предвидени преходни периоди, обхващащи няколко години, посочва Die Zeit.

От 2029 г. обаче гражданите ще трябва да използват все по-голям дял възобновяеми енергийни източници като биогаз или водород.

Според министерството, ако дадена община вече има план за отопление, инсталирането на отоплителни системи с 65% възобновяема енергия е задължително.

WirtschaftsWoche отбелязва, че германското правителство е предложило субсидия в размер до 21 000 евро за подмяна на отоплителните системи. Максималната субсидия обаче трябва да се прилага само за домакинства с годишен облагаем доход, който не надвишава 40 000 евро, което включва предимно пенсионери, отбелязва изданието.

В отделна статия на WirtschaftsWoche се цитира германският министър на строителството Клара Гайвиц, която съветва потребителите да подменят по-бързо своите газови отоплителни системи и да избягват инсталирането на нови: "Има смисъл да информираме хората, че една газова отоплителна система ще поскъпне, само защото цената на CO2 се увеличава".

Въпреки това тя не планира да подменя отоплителната си система, докато тя не стане "неподлежаща на ремонт", се казва в статията. Междувременно Handelsblatt съобщава, че германската управляваща коалиция се е съгласила да увеличи цената на CO2 от 30 на 45 евро.

И накрая, Deutsche Welle съобщава за наводненията, които опустошиха няколко региона в Северна Германия през последните няколко дни, като засегнаха по-специално провинциите Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Северен Рейн-Вестфалия.

Германският канцлер Олаф Шолц призова хората да се "държат заедно", докато посещаваше наводнените райони на Верден в Северна Германия, допълва DW.