Ако не се осигурят достатъчно инвестиции в нефт и газ, това може да подкопае прехода към нисковъглеродна енергия, заяви шефът на петролния гигант BP, според Times.

Вестникът пише, че Бърнард Луни е заявил на конференцията "Международна енергийна седмица" в Лондон, че недостигът на изкопаеми горива ще доведе до скок на цените и произтичащата от това икономическа нестабилност може да подкопае подкрепата за по-широкия енергиен преход.

Вестникът отбелязва, че коментарите "вероятно ще бъдат възприети като допълнителен опит да се оправдае решението на BP да отслаби целите си в областта на климата в полза на изпомпването на повече нефт и газ", след като през миналия месец Луни се отказа от така възхвалявания си план за намаляване на добива с 40 % до 2030 г. в полза на намаление от 25 %.

The Daily Telegraph цитира думите на Клуни, че "както показаха събитията от миналата година, внезапната загуба дори на малка част от световните запаси от нефт и газ може да доведе до сериозни икономически и социални разходи". Блумбърг отбелязва, че участниците в конференцията са били посрещнати от протестиращи срещу индустрията на изкопаемите горива, които са призовали Луни да бъде изпратен в Международния наказателен съд.

В новинарската емисия се казва, че макар данните на BloombergNEF да показват, че през миналата година инвестициите в нисковъглеродни технологии за първи път са съвпаднали с инвестициите в изкопаеми горива, светът все още е "далеч зад траекторията на намаляване на емисиите, която би му позволила да постигне целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.".

Междувременно Ройтерс съобщава, че BP е обявила планове да инвестира до 2030 г. до 2 млрд. евро (2,12 млрд. долара) в производството на нисковъглероден водород и биогорива в рафинерията си в Испания.

Отделно от това, материал във Financial Times за Shell, който обмисля преместване от Лондон в Ню Йорк, съдържа важна подробност за плановете на петролната компания в областта на климата. В него се казва, че след повишаването на новия главен изпълнителен директор Ваел Саван той е назначил екип от ръководители, които да преразгледат части от бизнеса на Shell в опит да спечелят обратно американските инвеститори.

Една от тактиките, които се обмислят, е "отпадане на ангажимента, поет от предишния шеф на Shell Бен ван Беурден, да позволи на компанията да намалява производството на петрол с 1 до 2% годишно от 2019 г. нататък като част от плана за намаляване на емисиите", пише вестникът. Изданието добавя, че "се твърди, че Саван и други ръководители на Shell са били впечатлени от 10-процентния скок на акциите на британския конкурент BP този месец, след като той зашемети сектора, като намали плановете си за намаляване на производството на нефт и газ".

Ройтерс съобщава, че главният изпълнителен директор на Chevron Майкъл Вирт е заявил, че консолидацията между петте най-големи западни производители на петрол - включително BP, Shell, ExxonMobil и TotalEnergies - остава възможна, но ще се сблъска с регулаторни пречки. В друг материал на Ройтерс се отбелязва, че Chevron е разширила програмата си за обратно изкупуване на акции и е изложила планове да увеличи производството си в САЩ със 750 000 барела нефт и газ на ден.