При силни бури, съпроводени от проливни дъждове, силни пориви на вятъра и торнадо в южните части на САЩ, загинаха най-малко 7 души. Над 1,4 милиона домакинства останаха без електричество, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на местните власти.

Мощната буря се придвижва към североизточната част на страната и се очаква да предизвика обилни снеговалежи и поледици от югоизточните райони на щата Мичиган до щата Ню Йорк на изток, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

В централната част на щата Ню Йорк, както и в някои от южните щати на региона Нова Англия до днес следобед се очаква снежната покривка да достигне до повече от 30 сантиметра.

Губернаторът на щата Кентъки Анди Бешир каза, че най-малко две торнада, предизвикани от бурята, са преминали през западната част на щата. Най-малко двама души са загинали в резултат на тежките метеорологични условия, съобщи губернаторът в социалните медии без да даде повече подробности.

Освен торнадата, гръмотевични бури в щата Кентъки са причинили и силни пориви на вятъра със скорост от почти 130 километра в час. По думите на губернатора вятърът е бил "достатъчно силен да събори ремарке от трактор на пътя".

Губернаторката на щата Алабама Кей Айви съобщи в социалните мрежи, че трима души са загинали при бурята в нейния щат, въпреки че и тя не даде повече подробности.

В щата Арканзас един мъж е загинал във водите на придошла река, тъй като шофирал по наводнена улица, съобщиха местните власти.

Губернаторът на щата Мисисипи Тейт Рийвс написа в социалните мрежи, че през нощта в резултат на бурите, предизвикали силни пориви на вятъра, един човек е загинал, но не даде повече подробности.

По данни на портала "Пауъраутидж" над 1,4 милиона американски домакинства и предприятия са останали без електричество в щатите, засегнати от бурята.

Според метеоролозите силните бури са често явление в южните части на САЩ през зимата, тъй като топлият и влажен въздух, идващ от Мексиканския залив, се среща с по-студен въздух, който се спуска от север.