Производството на храни е виновно за около една четвърт от общите въглеродни емисии, но има една лесна стъпка, която можем да направим, за да поправим поне отчасти това. 

Смяната на "тежкото въглеродно" говеждо на вашата трапеза с пиле ще намали въглеродния ви отпечатък в шокираща степен: наполовина. Твърдението е на първото национално проучване на хранителните навици в САЩ и връзката им с въглеродни отпечатъци.

>>>>Вижте галерия от снимки на причинители на въглеродни отпечатъци>>>>

За да разбере какво всъщност консумират американците, Националният център по здравето и храненето прави анкета сред повече от 16 000 участници. Тя ги моли да си припомнят всички храни, които са консумирали през предходните 24 часа.

Изследването изчислява въглеродните емисии от това, което хората казват, че ядат. Ако храненето включва говеждо месо, като например печена телешка пържола, изследователите изчислили какъв би бил въглеродният отпечатък, както и какъв е той, ако вместо това са избрали да ядат печено пиле.

"Знаехме, че яденето на пилешко месо, вместо говеждо ще намали въглеродните емисии, но се оказа, че предположенията ни са много по-ниски от реалните", казва Диего Роуз, изследовател в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета "Тулейн" и водещ автор на изследването.

"Проучването показва, че едно просто заместване може да доведе до значително намаляване на въглеродния отпечатък на човека - количеството на емисиите на въглероден диоксид, които са резултат от енергията, торовете и използването на земята, включени в отглеждането на храни", споделя Роуз. 

"Изменението на климата е толкова драматичен проблем, че всички сектори на обществото трябва да бъдат включени", казва още ученият. Той ще представи научните си изследвания на годишната среща на Американското общество за хранене в понеделник в Балтимор.

 

 

Без да се ограничава глобалното нарастване на консумацията на месо, особено на говеждо, козе и агнешко месо, лимитирането на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий ще бъде невъзможно. Това би довело до толкова много емисии на CO2, че дори ограничаването на глобалното затопляне под 2 С би било трудно.

Защо говеждото месо е толкова "тежко"?

Животинските храни имат по-голям въглероден отпечатък от растителните храни. Производството на говеждо месо, например, използва 20 пъти повече земя и емитира 20 пъти повече емисии от растителен грам протеин и изисква повече от 10 пъти повече ресурси от производството на пилешко. В проучването на Тулан, храните с най-голямо въздействие върху околната среда са всички видове говеждо месо. Агнешкото и козето месо също имат по-големи въглеродни следи, защото, както кравите, тези животни освобождават метан, парников газ много пъти по-мощен (25 пъти) от въглеродния двуокис.

Изчисляването на въглеродните отпечатъци не е просто, като се има предвид огромното разнообразие на земеделски производствени методи, казва Кумар Венкат от Клийн Метрикс корпорейшън, базирана в Портланд, Орегон. Това включва оценка на количеството на CO2, отделяно от енергията, торовете и използването на земята, както и при преработката, опаковането и транспортирането.

На учените на компанията е отнело повече от две години за изследването на въглеродните следи от стотици различни селскостопански стоки.

"Никакъв няма, че пилешкото с най-малък въфлероден отпечатък от всички други животински протеини и особено от въглеродните емисии на говеждото месо. Вероятно то (пилешкото) има най-ниския въглероден отпечатък от всички животински протеини", споделя Венкат, който не е участвал в проучването на Тулан.

Пилетата са много по-ефективни при превръщането на фуражите в месен протеин и това намалява количеството земя, торове и енергия, което води до по-лек въглероден отпечатък.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>